Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

Egyre nagyobb veszélyben van Lengyelország ikonikus állata

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. október 17. - 22:52

A természetvédők tudomása szerint az elmúlt időszakban több bölény is eltűnt a területről, emiatt még inkább aggódnak a veszélyeztetett faj jövője miatt.

Egy lengyel vadász nemrégiben beismerte, hogy lelőtt egy nőstény bölényt, ezzel teljesen figyelmen kívül hagyva, hogy ez az állat védettnek számít az országban, mentségként pedig azzal szolgált, hogy véletlenül vaddisznónak nézte azt.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

Az incidens az északnyugat-lengyelországi Pomierzyn város közelében lévő Drawsko katonai gyakorlótérnél történt, a vadász pedig később bejelentést tett a rendőrségen arról, hogy mi is történt pontosan.

Ám a közelben egy másik lelőtt bölényt is találtak, ráadásul az egyikük nemrég ellett, így a természetvédők kétségbe vannak esve, hogy vajon mi történhetett a néhány hónapos kicsinyével, amelyet azóta sem találtak meg.

A második bölény megtalálása után megállapításra került, hogy egy egész tár lőszert lőttek rá, a vadász korábbi bejelentése nyomán pedig azt vizsgálják, hogy ugyanaz a vadász lehet-e a tettes – írta a Notes from Poland.

A 20. század elején a kihalásig vadásztak ezekre az állatokra

A természetvédők tudomása szerint az elmúlt időszakban több bölény is eltűnt a területről, ami arra utal, hogy egyesek fekete bérvadászat keretében vagy a húsukért vadászták le az állatokat, amelyről egy aktivista annyit mondott, hogy néhány embernek mindegy mire, csak vadászhasson.

Az európai bölény a kontinens legnagyobb emlősállataként ismert, amelyre egészen a kihalásig vadásztak a 20. század elején, és csak az elmúlt évtizedekben sikerült visszatelepíteni egy populációjukat a vadonba.

Az International Union for Conservation of Nature természetvédő szervezet szerint az európai bölényállomány a 2003-as 1800-ról 2019-re 6200-ra nőtt, Európában pedig 47 szabadon élő csorda van, amelyek főként Lengyelországban, Fehéroroszországban és Oroszországban találhatók.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.