Ez az üzenet fogadja a bevándorlókat a lengyel határon

Fotó: Unsplash/ Jannik Kiel
not image

Kornis Vivien

2021. október 14. - 06:15

Arra figyelmezteti a lengyel kormány az Fehéroroszország irányából határátlépést megkísérlő menekülteket, hogy ne fogadjanak el semmilyen gyógyszert a belarusz katonáktól, mert azok mérgezőek lehetnek.

Ha valaki megközelíti a lengyel határt Fehéroroszország felől, egy üzenetet kap, amely az országban elrendelt rendkívüli állapotra figyelmezteti őket. A hatóságok vasárnap kezdték el küldeni ezeket az üzeneteket, és azoknak a bevándorlóknak szólnak, akik Fehéroroszországból próbálják meg átlépni a határt.

Az üzenetben többek között ezek olvashatók: 

“A lengyel határ le van zárva. A fehérorosz hatóságok hazudnak.”

“Menjen vissza Minszkbe!”

“Ne vegyen be semmilyen tablettát, amit a fehérorosz katonáktól kap!”

Ezután a lengyel kormány weboldalára irányító link következik, mely további információkat kínál a bevándorlóknak. A honlapon hangsúlyozzák, hogy a határ őrzés alatt áll, és az illegális átlépése bűnügyi eljárást vonhat maga után. 

“A lengyel határ átlépése nem segít a Németországba jutásban.” 

“Ne kockáztasson!”

“Menjen vissza Minszkbe! Menjen haza!”

“Mentse meg az életét és az egészségét!”

“Ne vegyen be semmilyen tablettát vagy gyógyszer, amit a fehérorosz katonáktól kap! Mérgező lehet!”

Lengyelország pénteken beidézte a fehérorosz diplomatákat, miután a határőrök azzal vádolták meg a határ belarusz oldalát, hogy a lengyel oldalon járőröző katonákra lőttek – közölte a lengyel külügyminisztérium szóvivője.

Lengyelország azért rendelt el rendkívüli állapotot a határon, mert tömegesen érkeztek Fehéroroszországból többek között afgán és iraki menekültek, akik megpróbáltak átkelni. Brüsszel és Varsó szerint egyfajta hibrid hadviselésről van szó Fehéroroszország részéről, melynek célja, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unióra a Minszk ellen bevezetett szankciók miatt.