Dollár
423,15 Ft
Euró
407,67 Ft
Font
456,05 Ft
Bitcoin
19,992 $

Lengyelország még a klímaváltozás kapcsán is belerúgott az Unióba

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik az ENSZ 26. klímakonferenciáján (COP26) Glasgow-ban 2021. november 1-jén. A november 12-ig tartó tanácskozás célja, hogy a résztvevõk elkötelezzék magukat amellett, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás elõtti értékhez képest. MTI/EPA-PAP/Andrzej Lange
not image

Nagy Noel

2021. november 4. - 01:38

Intenzívvé kezd válni a háború Varsó és Brüsszel között, amióta a lengyel alkotmánybíróság kimondta, hogy a belső jog elsőbbséget élvez az uniós jognál.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azóta minden adandó lehetőséget megragad, hogy jól belerúgjon az uniós intézetekbe és tisztviselőkbe. Most például a COP26 globális klímatalálkozón szúrt oda újabban az uniónak.

Soron kívül 11 millió kilométerre lévő aszteroidát talált telibe a NASA szondája

Morawiecki ugyanis hangsúlyozta, hogy Lengyelország nem fogja tudni elérni a környezetvédelmi céljait, ha az Európai Unió „továbbra is folytatja a zsarolását”. Az erősen szénfüggő lengyel gazdaság átalakulásához szükség lenne a jelenleg visszatartott uniós forrásokra:

„Nem lehet a zsarolás az európai politika irányvonala, mert a források elvétele azt is jelenti, hogy Brüsszel számára fontosabb a politikai zsarolás, mint a környezetvédelmi célok elérése”

A lengyel kormányfő kitért arra is, hogy amennyiben szolidaritásban kívánjuk megoldania a klímaváltozás kérdését, akkor figyelembe kell venni a gazdag országok (mint USA, Nyugat-Európa) álláspontja és Közép-Kelet-Európa országainak álláspontja közötti különbségeket – idézte az RT.

Lengyelországtól jelenleg 57 milliárd eurónyi (csaknem 21 ezer milliárd forintnyi) uniós forrást tartanak vissza a felmerült jogállamisági aggályok, azon belül is a bíróságok függetlensége miatt. Erre pedig csak rátett egy lapáttal az alkotmánybíróság ominózus döntése.

Az Európai Unió bírósága ráadásul napi 500 ezer eurós büntetésre ítélte a lengyeleket, amiért a jogerős bírói döntés ellenére nem voltak hajlandók bezárni a Turowban található lignitbányát, ami szennyezi a szomszédos Csehország lakóinak ivóvízét.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.