“Nem lesz Polexit”: Kaczynski szerint Lengyelország jövője az EU-ban van

Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 16. - 10:24

A lengyel kormánypárt vezetője kijelentette, hogy nem lesz “Polexit”, és hogy az ország jövője az Európai Unióban van.

Jaroslaw Kaczynski ugyanakkor figyelmeztetést intézett az EU-hoz, mondván, hogy Lengyelország “szuverén” ország kíván maradni. Kaczynski, aki a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője, Lengyelország legerősebb politikusának számít.

A PAP állami hírügynökségnek adott interjújában megismételte, hogy véget kell vetni az EU “beavatkozásának” Lengyelország belügyeibe, de az ország nem fogja elhagyni a blokkot. A megjegyzéseket ellenzéki politikusok vádjai közepette tették, miszerint Lengyelország vezetése arra törekszik, hogy az országot kivezesse az EU-ból.

A PiS több vezető személyisége is keményen nyilatkozott Brüsszelről a jogállamisággal és a kisebbségi jogokkal kapcsolatos vitákban, egyes lengyelországi politikai megfigyelők azonban attól is tartanak, hogy az EU-val kapcsolatos kemény megjegyzések Lengyelországot az EU-ból való kilépés felé vezető útra terelhetik. Kaczynski azonban azt mondta a PAP-nak, hogy Lengyelország – ahol az EU-tagság támogatottsága nagyon magas, 80 százalék – nem fog kilépni.

“Nem lesz Polexit, ez egy propaganda találmány, amelyet már sokszor felhasználtak ellenünk. Egyértelműen az Európai Unióban látjuk Lengyelország jövőjét”

– mondta Kaczynski, aki egyben miniszterelnök-helyettes is.

Varsó és Brüsszel viszonya azonban az utóbbi napokban különösen feszültté vált, miután Lengyelország azzal vádolta az EU-t, hogy sérti szuverenitását, mivel ellenzi az ország igazságszolgáltatási rendszerében a kormány által bevezetett változtatásokat. A hónap elején a kormány “zsarolással” vádolta meg az EU végrehajtó testületét, miután az felvetette, hogy az EU visszatarthatja a járvány utáni helyreállítási támogatásokat, ha Varsó nem fogadja el az uniós jog elsőbbségét.

Kaczynski azzal érvelt, hogy a jogállamiság kizárólag a tagállamok felelősségi körébe tartozik, és “nem lehet tárgya a jelenleg tapasztalható beavatkozásnak”. A PiS vezetője a PAP-nak azt is elmondta, hogy szerinte az uniós tagállamokat nem kezelik egyenlően.

“Azt akarjuk, hogy a szerződésekben foglaltakat nagyon szigorúan tartsák be”

– közölte Kaczynski.

Az EU viszont azzal érvel, hogy mivel a blokk jogrendje integrált, ezért fontos, hogy megvédjék a bíróságok függetlenségét az egyes tagállamokban. A lengyel médiatörvény tervezetének kritikusai szerint a törvény célja a nemzetközi média, köztük a kormányt bíráló, amerikai tulajdonú TVN csatorna elhallgattatása.

A Jog és Igazságosság azonban azzal érvel, hogy nemzetbiztonsági kérdés, hogy megakadályozzák, hogy külső szervek befolyásolni tudják a lengyelországi közvéleményt. A lengyel szenátus a múlt héten elutasította a törvényjavaslatot, de nincs hatalma arra, hogy teljesen leállítsa a jogszabályt, mivel az most visszakerül a parlament alsóházába. Az AP értesülései szerint Andrzej Duda lengyel elnök azonban jelezte, hogy jelenlegi formájában nem írná alá a törvényt.