Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

Amerikaiak fogják építeni Lengyelország első atomerőművét

A Doeli Atomerõmû Belgiumban 2022. szeptember 19-én. A doeli négy, a másik belga nukleáris erõmû, a Tihangei Atomerõmû három reaktorral mûködik, mindkettõ tulajdonosa a francia Engie energetikai csoport. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
not image

Nagy Noel

2022. október 29. - 13:44

Habár a magyar kormány megállás nélkül azt állítja, hogy csak az oroszok tudják felépíteni Paks II-t, számos ország bizonyította és bizonyítja, hogy nemcsak ők képesek a létfontosságú energiainfrastruktúra megépítésére.

Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke pénteken hivatalosan is bejelentette, hogy az amerikai Westinghouse Electric Co nevű vállalatot választották ki, hogy építsék meg az ország első atomerőművét – írja a Reuters.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

Már régóta várták a lengyelek ezt a bejelentést, mivel a kormány elkötelezetté tette magát amellett, hogy csökkentsék a szénerőművek által termelt energia arányát az ország energiakeverékében.

Egyértelmű üzenet az amerikaiak kiválasztása

A lengyelek választása ráadásul egyértelmű üzenet mindenki számára, különösen a háború előttig szoros szövetséges magyar kormány számára: meg lehet a jelenleg Ukrajnában népirtást folytató oroszok nélkül is építeni egy atomerőművet.

Varsó egyértelműen deklarálta, hogy a jelenlegi instabil európai biztonsági helyzetben az Egyesült Államok mellett teszik le a voksukat. Lengyelország tanult a saját történelméből, így tisztában van vele, hogy az oroszokkal már csak elvi okok miatt sem fűzhetik szorosabbra a kapcsolatot.

A lengyelek által kiválasztott Westinghouse-nak egyébként erős versenytársai voltak, ugyanis többek között dél-koreai és francia cégektől is kaptak ajánlatot. Morawiecki végül megerősítette, hogy a megbízható és biztonságos technológiája miatt választották az amerikai céget.

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke is reagált a bejelentésre, elmondása szerint nagyon fontos az USA számára a projekt, amivel mindenki jól jár: úgy tudnak harcolni a klímaváltozás ellen, hogy közben megerősítik Európa energiabiztonságát és mélyítik az amerikai-lengyel kapcsolatokat.

Varsó korábbi tervei szerint 6-9 gigawattnyi atomkapacitást terveznek felhúzni, első körben pedig három reaktorra kerestek beruházót. Amennyiben menetrend szerint halad a beruházás, 2033-ban indulhatnak be az első reaktorok.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.