Fotó: EPA/Adam Warzawa

Megvan a lengyel abortusztörvény első halálos áldozata, több tízezren tüntettek miatta

Szerző: Nagy Noel

Hatalmas botrányt kavart Lengyelországban az a törvény, amely radikálisan szigorította a nők számára az abortuszhoz való jog gyakorlását.

not image

Nagy Noel

2021. november. 7 - 14:28

A szombati nap folyamán több tízezer ember gyűlt össze Varsóban és más lengyel nagyvárosban, hogy demonstráljanak az abortusztörvény ellen, amely állításuk szerint az első áldoztát szedte – számolt be róla az AFP.

Egy 30 éves nő ugyanis a héten életét vesztette vérmérgezés következtében, miután az egyébként 22 hónapos magzata komplikációk miatt a testében ragadt és ott meg is halt. A nő ügyvédje szerint ő az első halálos áldozata a szinte totális tilalomnak, amit az új abortusztörvény hozott.

„Még egyet nem!” – kiáltotta a több tízezer tüntető, elsősorban nők, Varsó utcáin, akik többek között az Alkotmánybíróság és az egészségügyi minisztérium épülete elé is kivonultak. Az egyik varsói nő pedig megfogalmazta a tüntetők követelését:

„Azért vagyok itt, hogy a jövőben egy nő élete se kerüljön többé veszélybe. Ez a jelenleg törvény nőket öl meg”

Az elhunyt nő családja közleményben mesélte el, hogy a kórházban dolgozó orvosok gyakorlatilag kivárásra játszottak esetében, mivel maguk sem tudják, mi az új törvény határa. Ennek következtében nem foglalkoztak vele, aki emiatt meghalt.

Az AFP ráadásul közzétette azokat az üzeneteket, amelyeket a kínok között lévő nő küldött az édesanyjának. Az üzenetekben megfogalmazott küzdelem pedig egészen szívszorító:

„Nem tudunk csinálni semmit. Megvárják, míg a baba meghal vagy beindul valamiféle szülés, ha meg nem, akkor vérfertőzésre számíthatok. A lázam már emelkedik. Remélem nincs még vérfertőzésem, azt nem élném túl. Borzalmas, hogy várnom kell”

A lengyel kormány közleménye szerint a törvénynek semmi köze a nő halálához, a kórházban dolgozó orvosok közül kettőt pedig azonnali hatállyal fel is függesztettek, míg a város ügyészei nyomozást indítottak a haláleset kapcsán.