Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,140 $

A lengyelek sem kapják meg az uniós pénzeket, Kaczynski szerint Németország világuralomra tör

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke erős kritikát fogalmazott meg az Európai Unió, de főleg Németország felé. 

Fotó: A 2022. június 4-i felvételen Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke beszédet mond pártja kongresszusán a Varsó közelében fekvõ Markiban. Kaczynski június 20-án bejelentette lemondását a kormányfõhelyettesi posztról, pártelnöki tisztségének megtartása mellett. A megüresedett posztra Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi minisztert nevezik ki. MTI/PAP/Radek Pietruszka
Európa

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A cél Lengyelország meggyengítése az ellenzék vezetőjének segítségével, az igazságszolgáltatás függetlensége körüli vita csak ürügy, a lengyel kormány nem köt több kompromisszumot – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a vezető kormánypárt (Jog és Igazságosság) elnöke a Sieci című kormánypárti hetilapnak.

A HVG szemlézte az interjút, amelyből kiderült, hogy a politikust felháborítja, hogy bár átalakították a Legfelsőbb Bíróságot az Európai Bizottság kérésére, még mindig nem kezdték el kifizetni a nekik járó pénzt a Helyreállítási Alapból. 

Eleinte úgy tűnt, hogy elfogadja az Unió a változásokat, ez nem így történt, Von Der Leyen közölte: csak akkor lesz pénz, ha a változások tényleges eredménnyel járnak. 

Pedig abban is reménykedtek a lengyelek, hogy az Ukrajna melletti kiállásuk, az orosz agressziótól való elhatárolódás, a menekültek befogadása, és az, hogy meglazult a kapcsolat Magyarországgal, az ő malmukra hajtja a vizet. 

Kaczynski azonban nem hajlandó több kompromisszumot kötni, de kijelentette, hogy 

„Brüsszel csak mellékszereplő, Berlin akar világhatalomra törni, és ehhez az ellenzék vezetőjét, Donald Tusk volt miniszterelnököt, az Európai Tanács és az Európai Néppárt volt elnökét használják fel, aki a németek megrendelésére dolgozik”. 

Kaczynski már dolgozott ki tervet arra, hogyan lépjen fel a „zsaroló, pimaszul szerződésszegő” EB-vel szemben, de még nem árulja el, de egyet leszögezett: a lengyel bíráknak kizárólag a lengyel törvényeket kell figyelembe venniük – ami úgy értendő, hogy ne ismerjék el és főleg ne kérjék a nemzetközi bíróságok döntéseit.

A pártelnök hazafias, függetlenségi, demokratikus politikát ígér, és személyi változásokat is eszközölhetnek, de a tervek szerint az elnök és a kormányfő marad, de továbbra is Kaczynski a legnépszerűbb a pártjában. 

A kormányban több ellentét is dúl, a  kisebbik kormánypártot irányító Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter folyamatosan szervezkedése Morawiecki miniszterelnök ellen. Kaczynski csak annyit mond: győzni fognak, hogy gondoskodhassanak a lengyel polgárokról, egyebek közt az energiaárak csökkentéséről.