Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,960 $

Lemondanak a lengyel COVID-tanácsadók, mert a kormány nem hallgat rájuk

Lengyelországban jóval magasabb a halálozási arány az uniós átlagnál.

Fotó: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Varsóban 2021. november 30-án. A lengyel kormányfõ elmondta, hogy egyebek között csökkenteni fogják az üzemanyagok és az áram jövedéki adóját, valamint a fûtési díjak általános forgalmi adóját. MTI/PAP/Radek Pietruszka
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő

A lengyel orvosi tanács 17 tagja közül 13-an adták be a felmondásukat pénteken azt sérelmezve, hogy a tudománynak nincs befolyása a politikára. A világ országai közül Lengyelországban az egyik legnagyobb az egy főre jutó halálozások száma, ennek ellenére sokkal kevesebb korlátozást vezettek be, mint a legutóbbi fertőzési hullám idején.

„A tudományos és orvosi ajánlások és az alkalmazott eljárások közötti ellentmondás különösen szembetűnővé vált az őszi hullám idején és az omikron változat megjelenésekor, a várható halálesetek kimagasló száma ellenére” – áll a tagok nyilatkozatában.

A lengyel kormány azzal védekezett, hogy nem csupán a tanácsadók véleményét kell figyelembe vennie, hanem a különböző testületek gyakran ellentmondó javaslatait is. Közleménye szerint a kormánynak a szakértők – mint az Orvosi Tanács, közgazdászok, vagy más területek szakemberei – eltérő nézetei alapján hozzon döntést.

Jelenleg a lengyel lakosság csupán 56,4 százaléka oltott, ami jóval az Európai Unió átlaga alatt van. Széles körben érezékelhető a vakcinával szembeni tétovázás, és a nem túl szigorú korlátozások ellenőrzése is hiányos.

A Reuters beszámolója szerint a leköszönő tanácstagok arra is kitértek közleményükben, a kormánytagok és tisztségviselők nyilatkozatai alapján növekvő toleranciát figyeltek meg a COVID-19 kockázatát tagadó emberekkel szemben, valamint a védőoltások sem kapnak megfelelő támogatást a járvány elleni küzdelemben.

Míg a miniszterek többször is felszólították a lakosságot, hogy vegyék fel a vakcinát, addig a kormány a közelmúltban megtagadta egy oktatási tisztviselő elbocsátását, aki az oltásokat kísérletnek nevezte.

A CATL legújabb fejlesztése új szintre emelheti az elektromosautó-ipart

A Debrecenben gyárat építő kínai vállalat olyan platform kifejlesztését jelentette be, amely több szempontból is hasznára válhat az elektromos autózásnak.