Tombol a negyedik hullám, a lengyel kórházakban is egyre nagyobb a baj

Fotó: Öreg emberek sorban állnak, hogy a koronavírus elleni oltásra regisztráltassák magukat egy varsói rendelõ elõtt 2021. január 15-én. Ettõl a naptól jelentkezhetnek oltásra a 80 év feletti korú lengyelek, a vakcina beadása pedig január 25-én kezdõdik. (MTI/PAP/Leszek Szymanski)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 24. - 15:10

A lengyel kórházak is egyre nagyobb nehézségekről számolnak be, egyre több koronavírusos beteg érkezik hozzájuk.

A vírus negyedik hulláma egyre nagyobb teret nyer az országban, a napokban már 5700 új fertőzöttet regisztráltak, amely kétszerese a két héttel ezelőtti számoknak, tavasz óta a legnagyobb. 

Bár a kormány már régóta figyelmeztet a negyedik hullámra, az egészségügyi miniszter elismeri, hogy a fertőzések száma a vártnál gyorsabban növekszik, és a tendencia “ijesztő”.

Tavaly ősszel Lengyelországban a világjárvány egyik legsúlyosabb hullámát tapasztalták Európában. Miközben az egészségügyi rendszer küzdött a megküzdéssel, az országban regisztrálták az Európai Unió legmagasabb többlethalálozási arányát 2020-ban.

A kórházak most ismét riadót fújnak. A múlt hétvégén Lublin városában, ahol különösen sok megbetegedés fordult elő, már nem volt elegendő ágy a legsúlyosabb tünetekkel küzdő betegek számára. Az új betegeket a környező régió legtávolabbi részein lévő egészségügyi központokba kellett szállítani – írja a Notes From Poland

Varsóban jelenleg a 393 rendelkezésre álló helyből csak 47 szabad koronavírusos betegek számára, lélegeztetőgépekből pedig 56-ból 7. A fővárosi Fertőző Betegségek Kórháza közölte, hogy kétszer annyi COVID-19 beteget fogadott be, mint amennyire felkészültek.

A városban nemrég megnyitott Déli Kórház eközben arról számolt be, hogy kénytelen volt egy speciális konténert rendelni a holttestek tárolására, miután elfogyott a hely.

„A lélegeztetőgépre szoruló COVID-19-es betegek akár 80%-a is meghal“

– mondta Artur Krawczyk, a Déli Kórház igazgatója.

Miután kezdetben az uniós átlaghoz hasonló ütemben haladtak az oltások, júniustól kezdve Lengyelországban megtorpant az oltások felvétele, annak ellenére, hogy a kormány számos ösztönzőt kínált, többek között sorsolást rendezett a teljesen beoltottak számára.

Lengyelországban jelenleg valamivel kevesebb mint 20 millió ember, azaz a lakosság mintegy 52%-a rendelkezik teljes körű védőoltással. Az Európai Unió egészében ez az arány 65%.