Dollár
428,62 Ft
Euró
421,03 Ft
Font
477,52 Ft
Bitcoin
19,378 $

Lendvai Ildikó az összefogásról: túl sok idő ment el felesleges, egymás közti vitákra

Fotó: Lendvai Ildikó volt pártelnök érkezik a Magyar Szocialista Párt (MSZP) küldöttgyûlésére a párt VI. kerületi, Jókai utcai székháza elõtt 2014. augusztus 8-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 2. - 05:20

Az MSZP korábbi frakcióvezetője elmondta, hogy az  összefogás természetesen elkerülhetetlen volt a választási matematika okán, és ha a szabályok nem változnak, akkor a jövőben is szükség lesz rá. 

Az összefogás azonban bizonyos szempontból túl kevés, más szempontból túl sok volt. Túl kevés, mert nem volt eléggé egységes a kampány és a kommunikáció. A választó olykor széttartó kommunikációt, elnyúló személyi vitákat tapasztalhatott, ez értelemszerűen kevésbé kelti az egységes erő képét.  A végén összeállt, de akkor már nagyon kevés volt az idő“

– mondta el a Mandinernek

Kiemelte, hogy „túl sok idő ment el felesleges, egymás közti vitákra“, majd a Jobbikról ejtett pár szót, szerinte a híveik nem támogatták az ilyen típusú összefogást, ezért ötbben a Mi Hazánk vagy a Fidesz felé húztak. 

Volt helyük a választási együttműködésben, hiszen a vezérkaruk tényleg elismerésre méltó módon elkezdett középre menetelni, csak mikor hátranéztek, kiderült, hogy nincs mögöttük az egész sereg. De az biztos, hogy a másik öt párt szorosabb koalíciója mellett a Jobbikkal valamilyen lazább, de azért a választási szövetségre alkalmas viszonyt lett volna érdemes kialakítani“ – jegyezte meg. 

Úgy véli, hogy felesleges azon spekulálni, hogy mi lenne Gyurcsány nélkül, ugyanis „Gyurcsányt lehet szeretni, lehet nem szeretni, de attól még van“, majd kiemelte, hogy ő mindig szívesen dolgozott vele. 

Gyurcsány Ferenc jelenléte adottság, értelmetlen arról meditálni, hogy mi volna, ha nem lenne. Körülbelül annyi haszna van, mintha – persze nem egy lapra helyezvén a szóban forgó személyeket – hosszan tépelődnénk azon, hogyan politizálnánk, ha Orbán vagy Kövér nem létezne. Léteznek. Ez azonban távolról sem jelentheti azt, hogy Gyurcsány Ferenc szerepfelfogásán, elgondolásain vagy megnyilvánulásain ne lehetne és kellene vitatkozni, ahogy másokén is“ – hangsúlyozta. 

Elmondta, hogy szerinte Dobrev Klárával nem nyerhettek volna, ugyanis nem a jelölt személyében látja a hibát, Dobrev ugyanúgy, ha nem jobban megkapta volna a gyurcsányozást, mint Márki-Zay. 

Úgy gondoltam, Klárit még nagyobb gőzzel fogják egy primitív anti-Gyurcsány-propaganda céltáblájává tenni. Arra nem számítottam eléggé, hogy ezt a valóságalap teljes hiányában, minden gátlás nélkül mással is megcsinálják. Olyannal, mint Márki-Zay Péter, aki közismerten polémikus viszonyban volt Gyurcsány Ferenccel. Tudtam, gyerekjáték volna ezt a propagandát Klári esetében gigaméretűvé növeszteni. Mondom ezt annak ellenére, hogy személyesen kifejezetten kedvelem őt“ – osztotta meg a gondolatait az előválasztásról. 

Aláhúzta, hogy korábban Márki-Zay Péterben látta a megoldást, azonban ma már nem biztos ebben, most viszont „van pár év, hogy ez kitalálódjon, megszülessen, megoldódjon“.