Lencsevégre kapták a világ legnagyobb mágnesét, ami egy anyahajót is képes megtartani

Twitter/Tony Ho Tran
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 14. - 21:04

Francia kutatók végre megkapták a nukleáris fúziós reakciók lebonyolításának legfőbb komponensének számító ultraerős mágnest.

Az AP hírügynökség riportjából kiderült, a Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor (ITER) első alapegységét, a 18,3 méter magas és 4,3 méter átmérőjű mágnest vasárnap szállították el végső helyére.

A mágnes lényegében egy központi szolenoid, ami azt jelenti, hogy szupravezetőként használhatják fel, illetve hatalmas hőnek és nyomásnak kell ellenállnia, miközben megpróbálják realizálni segítségükkel a nukleáris fúziót.

A szolenoidok olyan speciális szerkezetek, melyek révén 280 ezerszer erősebb mágneses mezőt lehet létrehozni, mint amilyennel a Föld rendelkezik.

A nukleáris fúzió már régóta foglalkoztatja a tudósokat, valójában a fizika Szent Gráljának tartják, hiszen ha sikerülne a csillagok mélyén történő folyamatokat a bolygónkon is megvalósítani, azzal szinte végtelen mennyiségű energiát termelhetnénk minimális költségek mellett.

A korszakalkotó felfedezéssel örökre búcsút inthetnénk az atomenergiának és a fosszilis üzemanyagoknak, hiszen fúziós reaktorokkal a valaha volt legzöldebb környezetkímélő technológiájának alapjait fektethetnénk le.

Az ITER lesz minden idők leghatalmasabb tesztreaktora, amellyel az elkövetkező években rengeteg kísérletet fognak elvégezni, a kutatók reményei szerint pedig akár már az évtized végére áttörést érhetnek el vele, így nem járhatunk messze a végső sikertől.