Dollár
392,71 Ft
Euró
406,85 Ft
Font
471,67 Ft
Bitcoin
16,899 $

Lemondott a svéd kormányfő

Stefan Löfven svéd miniszterelnök (b) benyújtja lemondását a svéd parlament szóvivõjének, Andreas Norlennek Stockholmban 2021. november 10-én. Löfven hétéves kormányzás után augusztusban jelentette be, hogy novemberben lemond kormányfõi és szociáldemokrata pártelnöki tisztségérõl. Utódja várhatóan Magdalena Andersson pénzügyminiszter lesz, akit a kormányon levõ Szociáldemokrata Párt november elején választotta meg elnökének. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Anders Wiklund
not image

Borbély Fanni

2021. november 10. - 18:30

Stefan Löfven svéd kormányfő szerdán benyújtotta lemondását.

Az államfő hét évig töltötte be a tisztséget, s augusztusban jelezte, hogy le kíván mondani, mind az államfői, mind a szociáldemokrata pártelnöki tisztségéről. Miután júniusban bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene, melyet el is veszített, július elején ismételten Löfvent választották meg miniszterelnökké.

Miután a kormányfő a nyár végén jelezte lemondási szándékát, a pártban is változások álltak be, s végül a Szociáldemokrata Párt Magdalena Anderssont választotta meg új pártelnökének november elején. Amennyiben sikerül elegendő támogatást szereznie, úgy ő lehetne za ország első női kormányfője.

Andersson a legesélyesebb az államfői poszt betöltésére, bár ehhez első körben még szüksége lenne a szociáldemokraták minden partnerpártjának támogatására. A svéd parlamenti szavazás időpontja egyelőre nem ismert, a tervek szerint azonban a parlamenti választások időpontja már megszületett: 2022. szeptember 11.

(BAMA)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.