Lemondott a perui egészségügyi miniszter a korábbi elnök oltási botránya miatt

Perui elnökség
not image

Borbély Fanni

2021. február 15. - 05:25

Peru egészségügyi minisztere pénteken lemondott tisztségéről, az egyre növekvő botrány közepette, miszerint Martin Vizcarra volt elnököt már azelőtt beoltották a koronavírus elleni vakcinával, mielőtt az a lakosság számára is elérhető lett volna.

A helyi média beszámolója szerint Dr. Pilar Mazzetti, aki tavaly július óta az ország egészségügyi minisztereként tevékenykedett, benyújtotta lemondását Francisco Sagasti elnöknek. A perui kormány egyelőre nem erősítette meg hivatalos formában a miniszter lemondását.

A The Straits Times azt írja, Mazzetti utódjának már szombaton le kell tennie esküjét, ezzel pedig Peru ötödik egészségügyi minisztere lesz 11 hónapon belül, mióta a koronavírus-járvány megjelent az országban. Peruban jelenleg is több mint 14 100 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, a legtöbb esetben pedig légzéssegítésre is szükség van, melynek következtében oxigénhiány alakult ki az ellátásban.

A Peru 21 csütörtökön arról számolt be, hogy Vizcarra volt elnököt titokban még októberben beoltották a koronavírus elleni vakcinával, s alig néhány héttel ezelőtt vonták felelősségre, melynek következményeképp eltávolították hivatalából azzal a váddal, hogy “erkölcsileg alkalmatlan” a pozíció betöltésére.

Vizcarra ragaszkodott állításához, miszerint csupán önkéntesnek jelentkezett a Sinopharm oltóanyagának tesztelésére, sőt kijelentette, ő megtette azt a bátor lépést, hogy a 12 ezer önkéntes egyikeként segíti a vakcina tesztelését. Az 57 éves volt elnök elmondta, azért nem hozta nyilvánosságra az oltást, mert aláírta az önkéntesek titoktartási nyilatkozatát.

Mazzetti egészségügyi miniszter, akit még Vizcarra nevezett ki, kijelentette, semmit nem tudott korábbi felettese titkos oltásáról és azt mondta, a döntéshozó pozícióban lévő személyek nem vehetnek részt ilyen jellegű kutatásokban, ugyanis ez torzíthatja az eredményeket.

Peru, ahol már közel 1,2 millió koronavírusos esetet regisztráltak, és a 33 milliós lakosságból 43 ezer ember vesztette életét a múlt héten kezdte meg az egészségügyi dolgozók immunizálását, ám a hatóságok egyelőre nem jelentették be, hogy mikor tervezik megkezdeni a lakosság beoltását is.