Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Lemondott a munkaügyi miniszter Szlovákiában, a koalíciós partnerek a kormányfő távozását követelik

Brüsszel, 2020. december 10. Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett csúcsértekezletére érkezik Brüsszelben 2020. december 10-én. MTI/EPA/Reuters/Yves Herman
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Távozásra szólította fel hétfőn Igor Matovič szlovák kormányfőt a négypárti szlovák kormánykoalíció egyik pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS).

A szlovák kormánykoalíción belül hetek óta feszült a helyzet az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott részben különböző elképzelései, illetve Richard Sulík és Igor Matovič személyes konfliktusai miatt, és azért is, mert a kormányfő a liberálisok ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából. A helyzet a múlt héten már megoldódni látszott, miután a koalíciós pártok szerdai egyeztetése után a kormányfő bejelentette, hogy az SaS és a másik liberális koalíciós partner, az Emberekért (Za ľudí) párt nyomására Marek Krajcí egészségügyi miniszter távozik posztjáról.

Soron kívül Szív- és légzőszervi vizsgálatokat végeztek Ferenc pápánál

A viszonylagos nyugalom azonban nem tartott sokáig, mivel az SaS és az Emberekért már egy nappal később – újabb lépéseket ígérve – közölte: a kormányválság folytatódik.

Richard Sulík hétfői sajtótájékoztatóján Igor Matovič “kaotikus és megegyezéseket be nem tartó” kormányzásával indokolta a kormányfő cseréjét célzó követelésüket, nem zárva ki annak lehetőségét sem, hogy szükség esetén ő is távozna a gazdasági tárca éléről. “Az országnak nyugodt kormányzásra van szüksége, és ez Igor Matovičcsal nem lehetséges” – fogalmazott Sulík. Hozzátette: március 24-éig várják követelésük teljesítését, és ha erre nem kerül sor, elképzelhető, hogy az SaS miniszterei távoznak a kormányból. Arra a kérdésre, hogy a koalícióból is kilép-e az SaS, kitérő választ adott, azt mondta: nem akarnak előrehozott választásokat, a koalíció parlamenti többsége az SaS nélkül is megmarad.

A szlovák kormánykoalíció legkisebb pártja, az Emberekért hétfőn délután tartott sajtótájékoztatóján csatlakozott az SaS azon felszólításához, hogy Igor Matovič távozzon a kormány éléről. Ezzel összefüggésben ez a párt sem zárta ki esetleges távozását a koalícióból, ugyanakkor rámutattak: nem adnak ultimátumot, és elutasítják az előrehozott választások lehetőségét. Veronika Remišová, a párt elnöke úgy vélekedett: az lehetne a megoldás, ha Igor Matovič és Richard Sulík is távozna posztjáról. “Egyre nyilvánvalóbb, hogy raová.

A koalíció legnagyobb pártja, a centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) többször is egyértelműen kiállt Igor Matovič mellett.

A koalíció második legerősebb pártja, a jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina) a múlt héten néhány szociális intézkedéshez kötötte megmaradását a koalícióban, és – úgy tűnik – ezekben sikerült megegyezniük.

A négypárti szlovák kormánykoalíció a parlamentben akkor is megőrizné többségét, ha a három kisebb kormánypárt bármelyike kilépne a koalícióból, két párt kilépése esetén azonban már elveszítené azt. Az SaS és az Emberekért nem egész egy évvel a kormánykoalíció létrejötte után állt elő Igor Matovič kormányfő távozásának követelésével. A 2020 február végi szlovák parlamenti választáson az SaS és az Emberekért párt is érezhetően kevesebb voksot szerzett, mint amennyire a választások előtti felmérések alapján számíthattak. Ennek ellenére súlyukhoz képest több tisztséget kaptak a kabinetben.

A Richard Sulík vezette SaS most másodszor van kormányon, előzőleg Iveta Radičová kormányának (2010-2012) volt tagja, amelynek bukásához jelentős részben hozzájárult.

Végül a Család Vagyunk párt munkaügyi minisztere, Milan Krajniak hétfő délután bejelentette, lemond posztjáról annak érdekében, hogy felgyorsítsa a koalíciós krízis megoldásának folyamatait.