Lemondási hullám Oroszországban: öt vezető tisztségviselő is távozik posztjáról

Fotó: Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló kartonfigurát tart egy férfi a náci Németország felett aratott második világháborús győzelem 77. évfordulója alkalmából tartott tartott felvonuláson Belgrádban 2022. május 9-én. Mögötte az Ukrajna elleni háborúban az orosz hadsereg szimbólumává vált Z betű. MTI/AP/Darko Vojinovic

Szabó Kata

2022. május 12. - 16:29

Egyelőre nem világos, hogy önként léptek-e vissza az ukrajnai invázió következményeivel szembeni vita miatt, vagy Moszkva függesztette fel őket.

Nagy feltűnést keltett Oroszországban a regionális kormányzók lemondási hulláma, még akkor is, ha annak okai jelen pillanatban nem teljesen világosak. A kérdés most leginkább az, hogy szabad akaratukból döntöttek-e a távozás mellett az elhúzódó ukrajnai háború miatt, vagy pedig a Kreml távolította el őket lojalitásuk hiánya vagy más okok miatt.

A Welt beszámolója szerint kedden nem kevesebb, mint öt kormányzó jelentette be, hogy lemond, vagy legalábbis nem tart igényt mandátumának meghosszabbítására. Elsőként Szergej Sjacskin és Igor Vasziljevszk, a szibériai Tomszk és a Moszkvától keletre fekvő Kirov vezetői jelezték ebbéli szándékukat, majd Valerij Radajev, a kazahsztáni határnál fekvő Szaratov tartomány és Alekszandr Jevsztyifjev, a Mari El Autonóm Köztársaság vezetője következett, míg a sort Nyikolaj Ljubimov, Rjazan kormányzója zárta azzal, hogy kijelentette, nem szándékozik újra pályázni a posztra.

Oroszország több mint 80, úgynevezett szövetségi szubjektumból áll, azaz különböző területi és közigazgatási egységekből, amelyek a föderációt alkotják, és amelyek az alkotmányban is szerepelnek. 2014 óta a Krími Köztársaság és Szevasztopol városa is csatlakozott a listához, amely hivatalosan 85 entitásra bővült, ám a nemzetközi közösség továbbra is az illegálisan megszállt Ukrajna részének tekinti őket.

A lemondó kormányzók hivatalos indoklásként életkorukat jelölték meg (mindannyian 50 és 65 év közöttiek), valamint azt, hogy teret kívánnak hagyni a fiatalabb generációnak. Ezen indoklások azonban nem voltak elegendőek ahhoz, hogy a bejelentések ne okozzanak megdöbbenést a lakosokban, és ne indítsanak el különféle spekulációkat.

Egyes Telegram-csatornákon például sok felhasználó azon tűnődött, hogy a vezetők szándékosan léptek-e vissza, amiért nem értettek egyet az immár két és fél hónapja tartó “különleges katonai művelettel” és annak a régióikra gyakorolt gazdasági következményeivel. A nyugati szankciók miatt ugyanis Oroszország számos területén, köztük a felsorolt területeken is jelentős mértékű leépítések történtek.

Egy lehetséges olvasat szerint a kormányzók a Kreml vonalát kritikusan szemlélték, vagy mindenesetre nem voltak hajlandók vállalni a felelősséget az elhúzódó háború következményeiért, ám van egy másik lehetőség is, mégpedig hogy közvetlenül Moszkvától érkezett a távozásra vonatkozó felszólítás a Vlagyimir Putyinnal és az ukrajnai háborúval szembeni vélt hűtlenség miatt.