Elutasítja egy lelkész a heteroszexuális párok összeadását

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 17. - 21:23

Egészen bizarr módon küzd az azonos nemű párok jogaiért egy svéd pap, aki nem hajlandó összeadni a hagyományos értelemben vett férfi és női jegyeseket.

Lars Gardfeldt göteborgi evangélikus lelkész az egyházi esküvők szabályozásának egyik visszássága ellen tiltakozik. A 2001-ig az államvallás egyházaként működő Svéd Egyház összead ugyan homoszexuális partnereket, azonban a lelkészek kaptak egy jogi kiskaput, amit szabadon kijátszhatnak – írta az RTL.

Minden lelkésznek joga van arra, hogy egyedi elbírálással döntse el, összead-e egy párt, vagy sem, így kiszűrhetik azokat a partnereket, akik nem szabad akaratukból kelnének egybe, illetve azokat is, akik cselekvőképtelenek, például részegek vagy kábítószer hatása alatt állnak.

Ezt használják ki a homoszexuális párok esetében is, így könnyedén elutasíthatják őket a lelkészek.

Gardfeldt atya elmondta, rá akar mutatni annak abszurditására, hogy a lelkészek bármikor megtagadhatják két felnőtt ember kölcsönös beleegyezésen alapuló házasságát. Szerinte a vitának inkább arról kellene szólnia, hogy miért szolgálhatnak az egyházban homofób lelkészek.