Lehetetlen választás elé került egy anya: vagy a babát tartja meg, vagy saját lábát

Fotó: Unsplash/Hollie Santos
not image

Borbély Fanni

2021.július.21 - 19:09

Az anyukát egy borzasztó választás elé állították, miután kiderült, hogy egy fertőzés támadta meg, így döntenie kellett: vagy a babát tartja meg, vagy saját lábát.

Amikor Becky Turner körülbelül 18 hetes terhes volt, problémákat tapasztalt lábával, és kiderült, hogy egy fertőzés bejutott a csontjába. Becky, aki Spina Bifidával (nyitott gerinc) született – ez egy olyan állapot, amikor a gerinc és a gerincvelő nem fejlődik ki megfelelően az anyaméhben, és egy rést okoz a gerincben – nem tudta szedni a szükséges gyógyszereket, mert terhes volt – írja a Mirror.

A 32 éves Becky elmondta, hogy választania kellett, hogy a lábát mentse meg, vagy a gyermekét.

“Számomra ez amúgy is elkerülhetetlen volt, így inkább a terhesség alatt csináltattam volna meg, amikor még biztonságos volt a második trimeszterben, minthogy esetleg ott kelljen hagynom a babát, és kórházba kelljen mennem élete első pár hónapjára”.

Szerencsére a terhesség nem járt további komplikációkkal, de lába gyógyulása sokáig tartott, és az újszülött gondozásának első néhány hónapja elég nagy kihívást jelentett számára. Becky elmondta:

“Elég nehéz volt az amputáció után. Karácsony előtt történt. A férjemnek, Richardnak 10 hónapig fizetés nélküli szabadságot kellett kivennie a munkából, hogy átvegye az én szerepemet a háztartásban, és gondoskodjon rólam. Ez volt az az időszak, amikor eléggé lehangolt voltam. Nem éreztem, hogy igazi anya tudnék lenni. Tolószékbe voltam szorulva, és nem tudtam megtenni azokat a dolgokat, amiket újdonsült anyukaként szerintem meg kellene tennem”.

Öt hónappal azután, hogy a most hétéves Caitlyn megszületett, Becky először tudta elvinni sétálni. Annak ellenére, hogy mindez gyökeresen megváltoztatta az életét, Becky azt mondta, elégedett a döntésével. Így nyilatkozott:

“Sokkoló volt, de a legjobb döntést hoztuk. A lábam amúgy is eléggé veszélyben volt. Inkább megkönnyebbülés volt, mivel véget vetett a sok találkozónak, fertőzésnek és annak, hogy nem tudtam a legjobb anya lenni, aki akartam”.

Az élet azonban korántsem egyszerű, mivel Becky-nek gondjai vannak a csonkjával, és korlátozza abban, hogy mit tehet és mit nem:

“Vannak hónapok, amikor kerekesszékben kell ülnöm, mivel a fájdalom és minden más miatt nem tudom felhúzni a lábamat. Még az alapvető anyai feladataimat sem tudtam elvégezni, például elvinni a gyerekeimet az iskolába. Ez minden, amit tenni akartam. Elvinni őket az iskolába és aztán felvenni őket”.