Dollár
431,79 Ft
Euró
423,20 Ft
Font
482,09 Ft
Bitcoin
19,433 $

Ha a leggazdagabb magyar településeken múlik, kormányváltás lett volna

Szél Bernadett független képviselõ felszólal az egyes köznevelést érintõ törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. április 8-án. MTI/Kovács Tamás
not image

Nagy Noel

2022. április 6. - 16:00

Az egyes eredmények alapján úgy tűnik, hogy a leggazdagabb magyar települések nem elégedettek a Fidesz-KDNP kormánnyal.

Meglehetősen kontraintuitív, amely a magyar választási eredményekből kiolvasható, mégis igaz: a legszegényebb településekben elsöprő győzelmet aratott a Fidesz, a leggazdagabb települések viszont ha nem is elsöprően, de kormányváltást akartak.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Az Mfor ugyanis összeszedte, hogy az átlagos vásárlóerő alapján a leggazdagabb településeken az ellenzék jelöltjei kerekedtek felül, azonban a választókerületeket mégis a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg.

Üröm

Ez történt Ürömesetében is, amely a leggazdagabb magyar településnek tekinthető, az átlagos vásárlóerő ugyanis 60 százalékkal haladja meg az országos átlagot. Üröm Pest megye 3-as számú választókerületében található, amelyet meglehetősen nagy fölénnyel nyert meg a Fidesz.

Vitályos Eszter, az EMMI európai uniós fejlesztésért felelős államtitkára ugyanis a szavazatok 52.90 százalékát szerezte meg Buzinkay Györggyel, a Momentum jelöltjével szemben, aki mindössze a voksok 36.37 százalékát gyűjtötte be.

Ürömben azonban más volt a tendencia: az ország leggazdagabb településén meglehetősen magas volt a részvétel, ugyanis az ürömi szavazók 81.62 százaléka járult az urnák elé és itt Buzinkay 2192-vel több szavazatot kapott Vitályos Eszternél.

Nagykovácsi

Nagykovácsi is kiemelten gazdag településnek tekinthető, ugyanis az országos átlaghoz képest 50.1 százalékkal nagyobb vásárlóerővel rendelkeznek. Nagykovácsi a Pest megyei 2-es számú választókerületben található, ahol a választás egyik legnagyobb meglepetése született.

Az ellenzék egyik legismertebb politikusa, Szél Bernadett ugyanis vereséget szenvedett a KKM Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárával, Menczer Tamással szemben, 47.49-44.10 arányban.

Ha kizárólag Nagykovácsit nézzük, akkor viszont Szél Bernadett lett volna a jelölt: szintén rendkívül magas, 82.95 százalékos részvétel mellett 2359-2180 szavazatarányban tudott nyerni az LMP korábbi társelnöke az államtitkárral szemben, a választókerületben azonban máshogy alakultak a dolgok.

Budaörs

Budaörs az ország negyedik leggazdagabb településének tekinthető, a vásárlóerő 48.1 százalékkal haladja meg az országos átlagot. Budaörs szintén Pest megye 2-höz tartozik, amelynél említettük, hogy Menczer Tamás győzedelmeskedett.

A budaörsiek viszont kormányváltást akartak, ráadásul elsöprő arányban: Szél Bernadett a 8797 budaörsi szavazatát szerezte meg, miközben Menczer Tamás 6810 voksot kapott, ráadásul mind a húsz szavazókört Szél nyerte meg.

Paks és Solymár

Vásárlóerő alapján a második leggazdagabb Paks és az ötödik leggazdagabb Solymár inkább a kormánypártot szavazta meg, a Pakson induló Süli János ráadásul a szavazatok jelentős részét, azok több mint 63 százalékát begyűjtötte.

Az Mfor megjegyzi, hogy bár kétségtelenül a top ötből két településen is nagy arányú fideszes győzelem született, nem érdemes elmenni amellett a tény mellett, hogy a leggazdagabb települések inkább az ellenzék felé húztak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.