Megdöntötték a valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet rekordját

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 16. - 09:32

Sosem mértek még annyira hideget, mint amennyit német és francia fizikusoknak sikerült laboratóriumi körülmények között előidézni.

Az új rekord értelmében a valaha mért leghidegebb hőmérséklet 38 pikokelvin, vagyis az abszolút nulla foknál mindössze 38 billiomoddal melegebb érték – adta hírül a Phys.org tudományos folyóirat.

A fizika jelenlegi álláspontja szerint nem létezik egyetlen atom vagy tárgy sem az univerzumban, ami 0 kelvinnél, vagyis -273,15 Celsius-foknál hidegebb, ebben a hőmérsékleti tartományban ugyanis a hélium is szuperfolyadékká változik, melynek következtében instabillá alakul a szerkezete.

A felfedezést a Brémai Egyetem mikrogravitációs szakemberei tették, akik egy speciális, kvantumgázokból álló idő-domén anyag-hullám lencserendszerrel végezték el az alacsony hőfok eléréséhez szükséges hűtést.

Egy közel 122 méter mély csőben rubídium gázfelhőt generáltak, a torony csúcsába pedig mágneseket helyeztek, amelyek Bose-Einstein kondenzátummá alakították az atomokat, melynek hatására extrém hideg jött létre. Amint a gázt kiengedték a mágnescsapdából, egyenletesen oszlott szét a cső minden irányába, ezáltal még hűvösebb körülményeket tudtak előidézni.

Az eddigi rekord egyébként 100 nanokelvin volt, vagyis az abszolút nulla foknál 100 milliomoddal forróbb hőmérséklet, amit a Nemzetközi Űrállomás kutatóbázisán sikerült bonyolult folyamatok által előállítaniuk.

A hűvösebb csúcs révén komoly előrelépést tehetnek a kvantumfizika gyakorlati kísérletei terén, hiszen minél inkább közelítenek a valós zérushoz, annál egyszerűbbé válnak az egyébként komplex, részecskeszintű procedúrák.