Dollár
393,71 Ft
Euró
413,36 Ft
Font
480,86 Ft
Bitcoin
17,003 $

Legalább 11 halálos áldozata van az afganisztáni pokolgépes merényleteknek

Illusztráció / MTI/EPA/Ghulamullah Habibi
not image

Kolláth Benjámin

2021. május 13. - 18:51

Kandahár, Kunduz és Ghazni tartományokban négy különböző bombamerénylet történt, melyekben 11 civil vesztette életét, annak ellenére, hogy egy háromnapos tűzszünet kezdődött.

Legalább 11 civil életét vesztette, további 13 pedig megsérült négy pokolgépes merényletben Afganisztánban csütörtökön, írja az Al Jazeera. A mai nappal az Eid al-Fitr vallási fesztivál miatt háromnapos tűzszünet lépett érvénybe, ennek ellenére történtek a támadások.

Soron kívül Varga Mihály sérelmezi az EU halasztását az uniós pénzekről való döntés kapcsán

Bár közvetlen harcba nem bocsátkoztak a kormányerők és a tálibok, útszéli bombák így is szedtek áldozatokat. Kandahár déli részén egy autóban öten haltak meg egy mellettük felrobbanó pokolgép miatt, köztük egy nő és egy gyerek.

Szintén egy autó alatt robbant bomba Kandahár Majvand kerületében, itt két gyermek hunyt el és három felnőtt megsérült. Kunduzban egy autóra tapasztott pokolgép ölt meg egy embert és sebesített meg tízet, Ghazniban út szélére helyezett robbanószerkezettel öltek meg további két embert.

Az afgán TOLO Newsnak egy kunduzi lakos arra panaszkodott, hogy a biztonsági erőknek annak ellenére 40 percbe telt a helyszínre érni, hogy a helyi rendőrkapitányság száz méterre van a robbantás helyszínéről.

A tálibok által bejelentett tűzszünet azt követi, hogy az egész országban megugrott az erőszakos támadások száma azt követően, hogy az Egyesült Államok kormánya bejelentette, kivonulnak az országból.