Lefilmezték, hogyan mozog a fény a világűrben

not image

Kulcsár Péter

2020.október.19 - 10:48

A Caltech kutatócsapatának a világon először sikerült rögzíteni a fény terjedésének sebességét a háromdimenziós térben.

A Caltech kutatócsapatának a világon először sikerült rögzíteni a fény terjedésének sebességét a háromdimenziós térben.

Ehhez a komoly áttörésnek számító kísérlethez egy rendkívül fejlett kamerát használtak fel a Kaliforniai Műszaki Egyetem mérnökei. Az intézményben dolgozó Lihong Wang professzor a Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban leírta, hogy egy 100 milliárd képkocka per másodperc gyorsaságú szenzort alkalmaztak.

Mindezt nehéz emberi ésszel felfogni, hiszen a televíziók esetében 25-50 közötti, míg a mobiltelefonoknál és a számítógépeknél 60-144 közötti képkockasebességet szokhattunk meg.

Az egylövetű sztereó-polarimetriás tömörített ultragyors fényképezőgép (SP-CUP) névre keresztelt eszköz lényegében Wang egyik korábbi kamerájának, a 70 000 milliárd képkocka per másodpercre képes szenzornak a továbbgondolt változata.

A Caltech kamerája segítségével láthatóvá válhatnak olyan részletek is, amelyeket az emberi szem képtelen azonosítani, viszont látószervünk térhatás-érzékelő tulajdonságát felhasználták az új készülék megalkotásánál.

Forrás: Caltech

“A kamera mostantól sztereó üzemmódban működik. Egy lencsénk van, viszont két félre osztottuk, és mindegyik fél különböző képet alkot – pontosan úgy, mint a szemünk.”

magyarázta Wang.

Mivel a szenzor a fény polarizációját is rögzíti, ezért Wang és kollégái abban reménykednek, hogy megfejthetik a fizika egyik legnagyobb rejtélyét – mégpedig azt, hogy miként tudnak a hanghullámok apró buborékokat létrehozni a folyadékok belsejében, amelyek fényt bocsájthatnak ki magukból, amint kipukkannak. Ezt a jelenséget tudományos nevén szonolumineszcenciának hívják.

“A teljes folyamat nagyon misztikus, hiszen annyira gyorsan megy végbe, hogy sokszor még a fejlett kameránkkal is nehéz rögzíteni.”

tette hozzá Wang.