Clouds
21 Budapest
Dollár
359,84 Ft
Euró
391,08 Ft
Font
446,05 Ft
Bitcoin
23,736 $

Leesett a hó Szlovákiában, egyes helyeken a forgalmat is megbénította

Fotó: MTI/TASR/Martin Baumann
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Szlovákia keleti részén olyan mennyiségű hó esett, hogy néhol 30 centiméteres a hóréteg, a hirtelen leesett hó pedig már a közlekedésben is fennakadásokat okozott.

A Paraméter számolt be arról, hogy leesett a hó Szlovákiában: vasárnap reggelre egyes területeken 15-30 centi hó hullott. Azt írják, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) beszámolója szerint a Štós állomáson 34 centiméternyi friss hó hullott, ám a hegyekben ez akár 40 centi is lehet.

Soron kívül Rövidke napsütés után csapadék vár ránk hétfőn

A meteorológusok szerint délelőtt fokozatosan enyhül majd a havazás mértéke, majd a délutáni órákban szinte teljesen megszűnik, ezzel együtt pedig a heves szél is megszelídül.
A hirtelen havazás azonban megakasztotta a forgalmat is, a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) pedig a közösségi médiában figyelmeztette utasait, hogy fennakadások várhatók a vasútforgalomban, főként Kassa környékén, ahol ki is hirdették az elsőfokú vészhelyzetet.

A városi közlekedésben is vannak problémák, ugyanis az intenzív havazás nyomán néhol megbénult a forgalom, a buszok jelenleg korlátozottan járnak, a villamosok pedig egyáltalán nem. A vasúti szakaszokon több ponton is megfagyott a vezeték, az állomáson pedig nem működnek a váltók a hideg miatt.

A vasúttársaság közlése szerint folyamatosan dolgoznak a probléma elhárításán, s azt tanácsolják az utasoknak, hogy csak akkor induljanak útnak, ha az feltétlenül szükséges. A meteorológusok másodfokú figyelmeztetést adtak ki minden keleti területre a havazás és a hóátfúvások miatt.

A heves szélmozgás és a jegesedés miatt pedig elsőfokú riasztás van érvényben az összes keleti járásban. Az SHMÚ jelentése szerint Nyugat-Szlovákiát most egy kevésbé jelentős csapadéksáv érte el, ám már ott is havazik; amennyiben pedig tovább enyhül az időjárás a területen, úgy a havazás átválthat havas esőbe, vagy esőzésbe.