Lebegő koronavírus-részecskéket találtak az egyik vuhani kórház légterében

not image

Kulcsár Péter

2020. május 2. - 09:15

Eddig tudhattuk, hogy cseppecskék formájában terjed a COVID-19 fertőzés, a legújabb tanulmány szerint azonban kisebb aeroszolok segítségével szinte a levegőben lebegve is képes életben maradni a kórokozó.

A Nature tudományos magazinban megjelent publikációban a Vuhani Egyetem és a Hongkongi Egyetem kutatói olyan koronavírus-RNS-eket találtak a helyi klinika két, egymástól független szobájának légterében, amelyek még a februári és márciusi járvány kitörése után maradhattak ott.

Arra lettek figyelmesek, hogy a vírus RNS-ének koncentrációja az elkülönítő szobákban és a kellően szellőztetett betegszobákban alacsonyabb volt, viszont a páciensek számára kialakított illemhelyeken a fertőző aeroszolok sűrűsége jóval magasabb értékeket mutatott. A kutatók hozzátették, a bevásárlóközpontokban és a lakótömbökben semmi nyomát nem találták a kórokozónak.

Az aeroszol részecskékben talált vírusmaradványok nem jelentik azonnal azt, hogy fertőzőképesek is lehetnek, viszont egyértelműen kizárni sem lehet ezt a feltételezést.

“Egyelőre még nem sikerült bizonyítanunk a kórházakban talált vírusok hatástalanságát, de úgy gondoljuk, a Sars-CoV-2 potenciálisan terjedhet aeroszolokkal is.”

áll a tanulmányban.

A jó hír az, hogy a klinikák tisztaságáért tett óvintézkedések a kutatás szerint is alacsonyan tarthatják a kórokozó lebegő maradványainak koncentrációját.

“Az eredményeink megerősítik, hogy a szobák szellőztetése, a nyitott tér, a védőfelszerelések karbantartása és a mellékhelyiségek megfelelő fertőtlenítése hatékonyan korlátozza a levegőben aeroszol formában található Sars-CoV-2 RNS-eket”, írták a tudósok.

A publikációban a koronavírus fertőzési módjáról is említést tettek. A WHO szerint a kórokozó nagyobb cseppecskékkel terjedhetnek csak, amelyek aránylag gyorsan a talajra vagy különböző felületekre hullhatnak.

Egyes kutatók azonban már egy ideje hangoztatják, hogy akár kisebb, levegőben lebegő aeroszol részecskékkel is képes lehet fertőzni a koronavírus.

“Az új tanulmányból az következik, hogy a kórokozó akár két óráig is a levegőben szállingózhat. Lehetséges, hogy légi úton sokkal fertőzőképesebb, mint azt eddig gondoltuk”, nyilatkozta Linsey Marr környezetvédelmi mérnök professzor a Timesnak.

A legfontosabb, amit megtudhattunk a kutatásból az lehet, hogy a vírus leginkább a szűkebb tereken – pl. fürdőszobák, vécék – maradhat életben, a megfelelő ventilációval rendelkező helyiségekben nem szabadna gondot okoznia a fertőző aeroszoloknak.

Marr végül megjegyezte,

“Ez egy tökéletes bizonyítéka annak, hogy kerüljük a tömegeket.”

A tudomány számára van még pár megoldatlan rejtély a COVID-19 kórokozójával kapcsolatban: