Dollár
426,92 Ft
Euró
423,11 Ft
Font
483,21 Ft
Bitcoin
20,076 $

Hatóságok: ha le is állítják a zaporozsjei atomerőművet, a nukleáris hulladékot nem lehet elszállítani

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erők egymást vádolják a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével. MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. augusztus 18. - 01:40

Vlagyimir Rogov szerint az a 174 konténer úgyis ott marad, ahol van. 

A zaporozsjei atomerőművet le lehet állítani, de a nukleáris hulladékot tartalmazó konténereket nem lehet majd evakuálni a területéről – jelentette ki kedden Vlagyimir Rogov, a zaporozsjei terület katonai-polgári adminisztráció tanácsának tagja.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

„Van lehetőség [az erőmű leállítására]. Ez nagyon drága, és gazdasági szempontból is mínusz lesz” – mondta Rogov. 

„De nem fogjuk tudni evakuálni a nukleáris hulladékot. Ez a 174 konténer úgyis ott marad, ahol van. Vagy az ukrán csapatok fogják célba venni őket” – idézi Rogovot a TASZSZ

Az Enerhodar városában található zaporozsjei atomerőművet orosz csapatok ellenőrzik. Az elmúlt napokban az ukrán erők több csapást mértek a területére pilóta nélküli légi járművek, nehéztüzérség és több rakétaindító rendszer segítségével. 

A legtöbb esetben ezeket a támadásokat a légvédelmi rendszerek visszaverték, de több lövedék eltalálta az infrastrukturális létesítményeket és a nukleáris hulladéktároló környékét.

Rogov korábban elmondta, hogy a reaktorok nagyon jól védettek, vasbetonfaluk több méter vastag, még akkor is sértetlen maradna, ha egy teli tankokkal felszerelt repülőgép 10 ezer méteres magasságból ráesne. „A reaktor megsemmisítéséhez taktikai nukleáris fegyvereket kell használni” – tette hozzá.  

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.