Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
18,975 $

A világ arra törekszik, hogy minél több fát ültessünk, Magyarországon eközben lazítottak a fakivágás szabályain

Fotó: Unsplash/Artur Łuczka
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 8. - 09:27

Ez nem azt jelenti, hogy Magyarország miatt fog dugába dőlni az éghajlatváltozás elleni küzdelem, de nem is a legjobb lépés a kormány részéről.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a kormány oly módon próbálja enyhíteni a lakosságra zúdított rezsiköltségeket, hogy lazított a fakivágás szabályain, a Magyar Közlönyben megjelent új rendelet alapján tehát már nem kell figyelembe venni az erdő védelméről szóló és az erdőgazdálkodásról szóló törvényben foglalt korlátozásokat, ám ez könnyedén ökológiai katasztrófába is torkollhat.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Az ATV Híradójának legfrissebb riportja a kormány legújabb intézkedését vette górcső alá, melynek értelmében oly módon lazítottak a fakivágás szabályain, hogy már nem kell figyelembe venni az erdő védelméről szóló és az erdőgazdálkodásról szóló törvényben foglalt korlátozásokat.

A rendelet szerint a szomszédban zajló háborúnak, az ott kialakult humanitárius katasztrófának már Magyarországon is vannak következményei, az erdészek szerint azonban jelenleg is mintegy egymillió köbméter fa hiányzik a hazai piacról.

“Rengeteg erődgazdálkodót töröltek az erdőgazdaságukra bejegyzett erdő területeikről, és hát sajnos azt is láthatjuk, hogy a humánerőforrással is kínlódnak az erdőgazdálkodók és a fakitermelők, úgyhogy gyakorlatilag ez az egymillió köbméter nem egyik napról a másikra halmozódott fel, hanem a sok problémának az együttes hatásaként”

– osztotta meg Dócs Dávid, erdőgazdálkodó, a Mi Hazánk parlamenti képviselője.

Baranyában sem túl rózsás a helyzet: napi szinten átlagosan 5-10 vevő keres fát az erdészeknél, ennek kapcsán pedig Begovácz Zoltán erdész elárulta:

“Most pillanatnyilag a lakosság is tiltva van, mert országos leltár volt két hétig. Ugye a véghasznosítások zömében majd szeptember elsején indulnak a tarvágások, ahonnan fát tudnánk szerezni és most, hogy a gáz így elugrott és bizonytalan lett. Elég magas az igény is.”

Tekintettel a tényre, hogy a tűzifa is rendkívül drága, egyre többen próbálnak meg illegális módon tüzelőhöz jutni, ám Begovácz rámutatott, ez a tendencia nem nyáron jellemző:

“Majd amikor bejön az első hideg, és amikor megcsípi az első dér azt a kategóriát, aki elmegy ki és úgy dönt, hogy saját maga veszi kezébe a saját sorsát, akkor igen.”

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az LMP is tiltakozott a rendelet ellen, s elindítottak egy petíciót, melyet mindössze egy nap alatt több mint 13 ezren írtak alá.