Elfogyott Moszkva türelme Ukrajna ügyében, jövő hétig várnak választ

Fotó: EPA/Maxim Sipenkov
not image

Nagy Noel

2022. január 14. - 21:03

Oroszország megismételte azt a követelését, hogy a NATO nem terjeszkedhet tovább kelet felé, hiába utasította már ezt vissza a szervezet több alkalommal.

Szergej Lavrov külügyminiszter kijelentette, hogy a Nyugat csak akkor fog tudni áttörést elérni a tárgyalásokban, ha a NATO nem fog bevetni haderőket Ukrajnában, valamint más volt szovjet tagországokban – idézte az Al Jazeera.

Lavrov jelezte, hogy amennyiben ezeket nem teszik meg, akkor nem lesz lehetőség az Ukrajnával kapcsolatos feszültség enyhítésére, ugyanis a NATO csapatok kérdése Oroszország számára nemzetbiztonsági kérdés.

„Elfogyott a türelmünk. A Nyugatot olyan önhittség vezérli, hogy az csak a feszültségek fokozódásához vezetett, amikkel pedig megsértették a kötelezettségeiket és a józanész logikáját is”

mondta Lavrov.

A külügyminiszter azt is kijelentette, hogy Oroszország jövő hétre vár írásbeli választ Washingtontól és a NATO-tól, hogy választ adjanak a követeléseikre. Mivel a Nyugat szemszögéből teljesen irreálisak a követelések, ezért arra lehet számítani, hogy nem fognak ezeknek eleget tenni.

Ezzel pedig megerősödött a veszélye és egyben valószínűsége is annak, hogy Oroszország inváziót fog indítani Ukrajna ellen. Washington jelezte már, hogy bénító gazdasági szankciókat fognak kivetni, ha ez megtörténik, az oroszok azonban folyamatosan csoportosítják át a katonai eszközöket a határokhoz.

Ukrajna is egyre inkább arra készül, hogy invázió áldozatai lesznek, ezért folyamatosan fejlesztik a védelmi kapacitásaikat. Kijev mindenképpen szeretne a NATO-ba belépni, hogy ezzel további védőernyőt tudjon biztosítani magának.