Lavrov: Oroszország jó szomszédi viszonyt akar Közép-Ázsiával

Fotó: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közös sajtóértekezletet tart iráni hivatali partnerével, Hoszein Amirabdollahiánnal Moszkvában 2022. március 15-én. MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Czinder Tímea

2022. május 12. - 22:01

Moszkva konstruktív együttműködésre törekszik a környező országokkal, és a Közép-Ázsiával folytatott kereskedelem dinamikus növekedését látja.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a környező országokkal fenntartani kívánt viszonyról nyilatkozott a Rosszijszkaja Gazeta cikkében, amelyet a lap a Közép-Ázsiával ápolt diplomáciai kapcsolatok 30. évfordulója alkalmából közölt.

„Mint a nemzetközi közösség megbízható tagja, Oroszország jóindulatú külső környezet létrehozására törekszik, miközben jó szomszédi és konstruktív együttműködési viszonyt tart fenn minden országgal, különösen a szomszédaival. Csakis értékelni tudjuk a közép-ázsiai országokkal fennálló stratégiai partnerséget, amelyek nagy része a szövetségesünk.”

Hozzátette, Moszkva napirendje sűrű az évforduló megünneplése miatt, Oroszország pedig a Közép-Ázsiával folytatott kereskedelem dinamikus növekedését látja „a viharos geopolitikai helyzet ellenére”.

Lavrov szerint a kereskedelem a régió szinte minden országával növekszik, ami a nyersanyagokon kívül a mezőgazdaságot, vegyipart, olajtermékeket, gyógyszereket, fémeket, autókat és berendezési tárgyakat is érinti – olvasható a Tass cikkében.

„Csak a 2010 és 2021 között felhalmozott orosz befektetések 30,5 milliárd dollárt tesznek ki. Több mint tízezer orosz és vegyes tulajdonú vállalat működik Közép-Ázsiában, amelyek 900 ezer munkahelyet teremtenek”

– közölte a vezető orosz diplomata.