Lavrov: „A Nyugat totális háborút üzent az orosz világnak”

Fotó: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtóértekezleten vesz rész az Arab Liga képviselõivel folytatott tanácskozás után Moszkvában 2022. április 4-én. MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko

Czinder Tímea

2022. május 27. - 15:13

A külügyminiszter szerint az orosz kultúra és művészet üldöztetése eljutott az abszurditás szintjére, és kétség sem férhet hozzá, hogy ennek nem lesz egyhamar vége.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Oroszországot alkotó területek vezetőinek pénteki ülésén úgy fogalmazott, a Nyugat totális háborút üzent az orosz világnak, amiből senki sem csinál titkolt. Figyelmeztetett, hogy az Oroszország ellen irányuló „eltörlési politika” még sokáig fog folytatódni.

„Az Oroszország és minden az országunkkal kapcsolatos dolog ellen irányuló »cancel culture« az abszurditás szintjére jutott. Olyan klasszikusokat tiltottak, mint Csajkovszkij, Dosztojevszkij, Tolsztoj és Puskin. Folyamatban van az orosz kultúra és művészek üldöztetése. Általánosságban, biztosak lehetünk benne, ez a helyzet tartós lesz”

– mondta Lavrov.

Hozzátette, ez a szituáció feltárta a Nyugat valódi hozzáállását a 30 évvel ezelőtt, a hidegháború vége után elhangzó gyönyörű jelszavakhoz, amelyek közös európai értékek megteremtésére és egy közös európai otthon felépítésére hívtak fel az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig.

Lavrov kijelentette, most láthatjuk, mennyit értek ezek a szavak valójában, és Oroszország nem fog beletörődni ebbe – olvasható a Tass cikkében.

„A jelenlegi helyzetben nagy az igény, hogy konkrét megbeszéléseket folytassunk arról, hogyan fejleszthetnénk az együttműködésünket, az együttműködést a minisztérium és a civil társadalom között, regionális szinten is”

– tette hozzá.