Dollár
432,01 Ft
Euró
423,62 Ft
Font
482,54 Ft
Bitcoin
20,045 $

Lavrov: „Több mint 300 milliárd dollárt loptak el, ám Moszkva nem törődik bele a Nyugat bűnözői módszereibe”

Fotó: MTI/EPA pool/Makszim Sipenkov

Szabó Kata

2022. május 3. - 05:50

Szergej Lavrov szerint a rubelben történő kifizetés azért fontos, hogy „Oroszország pénzét ne lehessen bármikor ellopni”.

Az orosz külügyminiszter nemrégiben kijelentette, Moszkva „nem fog beletörődni a Nyugat bűnözői módszereibe”, emellett „azt sem fogja hagyni, hogy bárki ellophassa” az olaj- és gázexportból származó pénzét.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

Kifejtette, hogy „egy igazán egyszerű dolog történt”, több mint 300 milliárd dollárt loptak el Oroszországtól, amelyről pontosan azok nem akarnak beszélni, akik mindeddig „folyamatosan bírálták és elítélték a tetteiket”.

Elmagyarázta, hogy az összeg nagy része az olaj- és gázexportból származott, emellett hangsúlyozta, hogy felelőséggel tartoznak a népüknek, így nem hagyhatják, hogy a Nyugat folytassa „bűnös útját” – írta a TASS.

Hozzátette, a lopás „azért következhetett be”, mert a nyugati szabályok szerint a Gazpromnak nyugati bankokban kell tartania a pénzt, akik aztán úgy döntöttek, hogy „megbüntetik” Oroszországot, ezért „ellopták” a pénzt.

Lavrov szerint most azt javasolják nekik, hogy folytassák a kereskedelmet, ám a pénz továbbra is a Nyugatnál marad, így „újra el fogják lopni, amikor csak akarják”, miközben teljes mértékben figyelmen kívül hagyják az oroszok helyzetét.

Azt is elmondta, miszerint Oroszország azzal a javaslattal állt elő, hogy az euró és dollár helyett ezután rubelben történjenek a kifizetések, így az adósságokat akkor tekintik majd rendezettnek, ha azokat átváltják az orosz valutára, amelyet „lehetetlen ellopni”.
A külügyminiszter úgy véli, a partnereik „pontosan tudják miről van szó”, a legfontosabb pedig az, hogy az ügyfelek számára semmi sem fog változni, mert továbbra is euróban és dollárban fognak fizetni, majd az átváltásra utólag kerül sor.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.