Dollár
395,80 Ft
Euró
412,53 Ft
Font
480,85 Ft
Bitcoin
17,092 $

Létrehozták a látható univerzum egyik legnagyobb háromdimenziós térképét

Berkeley Lab
not image

Kulcsár Péter

2022. január 15. - 19:06

A Sötét Energia Spektroszkópiai Műszer (DESI) első felmérésének adatai az univerzum eddigi legnagyobb és legrészletesebb 3D-s térképét eredményezték – a lenyűgöző kép a galaxisok gigantikus kozmikus hálóját mutatja be több milliárd fényévnyi távolságban.

A fotó 7,5 millió galaxist tartalmaz mintegy 5 milliárd fényév távolságon belül a Szűz csillagkép irányában, míg a Föld a bal alsó sarokban lelhető fel. Mivel a kozmosz nagyméretű szerkezete jól látható, érthető, miért nevezték el a kutatók a szóban forgó rendszert kozmikus hálónak.

Rengeteg szépség rejlik benne. A galaxisok eloszlásában a 3D-s térképen hatalmas halmazok, filamentumok és üres térségek vannak, ezek a világegyetem legnagyobb struktúrái, de bennük megtaláljuk a nagyon korai világegyetem lenyomatát, és az azóta eltelt időszak tágulásának történetét is” – mondta Julien Guy, a DESI projektet irányító Berkeley Lab tudósa.

A DESI részletes adatokat gyűjt a galaxisok színspektrumáról, amelyből kiderülhet, hogy egy adott galaxis valójában milyen messze lehet. Mivel az univerzum folyamatosan tágul, a távolabbi galaxisok fénye megnyúlik, így a hullámhosszuk tovább tolódik a spektrum vörös vége felé, ezért általánosságban elmondható, hogy a vörös színűnek tűnő galaxisok távolabb vannak, a DESI pedig éppen ezt a tulajdonságot használja fel a térkép háromdimenziós felépítéséhez.

Az arizonai Mayall-teleszkópra telepített DESI egy meglehetősen egyedi berendezéssel végzi méréseit. A fény hat darab, hatalmas méretű lencsén keresztül áramlik, majd egy robotikus pozicionálókkal vezérelt száloptikai kábelekből álló tömb fogja be, amelyek 10 mikronos pontossággal képesek a kábeleket a helyükre mozgatni. Innen a fényt 10 spektrográfba küldik, amely elemzés céljából különböző színekre bontja.

Forrás: Berkeley Lab

A jelenlegi térkép a DESI 2021-es működésének első hét hónapja alatt készült, és mire az elsődleges küldetése 2026-ban befejeződik, a műszer több mint 35 millió galaxist fog katalogizálni, amelyek akár 11 milliárd fényév távolságra is szétterülhetnek.

Ez az adathalmaz új részleteket fog felszínre hozni a galaxisokról, a fekete lyukakról, a kvazárokról és a sötét energiáról, továbbá a világegyetem tágulását felgyorsító titokzatos erőről.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.