Látásromláshoz vezethet a marihuána rendszeres fogyasztása

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. április 23. - 16:14

Amíg sokan úgy gondolják, a kannabisz jótékony, nyugtató hatással rendelkezik, addig kutatók szerint érdemes a marihuána negatív aspektusait is szemügyre vennünk.

A Granadai Egyetem tudósai bebizonyították, hogy a füves cigit rendszeresen fogyasztó felnőttek esetében gyakran alakult ki kettős látás, összpontosítási és mélységérzékelési zavar, ami arra utal, hogy a kannabiszban található THC látásromláshoz vezethet.

A kísérletekben részt vevő önkéntesek 65 százaléka szerint a megnövekedett fogyasztással párhuzamosan romlott a látásuk, a THC koncentrációjának emelésével pedig még jobban felerősödött ez a negatív hatás, míg 30 százalékuk semmilyen problémát sem tapasztalt a tesztek közben – olvasható a Nature portálon közzétett tanulmányban.

Kutatók úgy gondolják, mindez figyelmeztető jel, hiszen egyre több bizonyíték látott korábban is napvilágot arról, hogy a szemben lévő sejtek és az idegrendszer hosszú távon károsodhatnak abban az esetben, ha valaki túlzott mennyiségben szív el kannabiszt tartalmazó cigarettát.

Ahhoz, hogy sokkal átfogóbb képet festhessenek a marihuána veszélyeiről, további kísérleteket kell elvégezniük, ugyanis egyetlen felmérés alapján nem vonhatnak le tudományos konklúziókat.

Korábban többször is hallhattunk már a kannabisz jótékony hatásairól, melynek apropóján világszerte rengeteg országban dekriminalizálják és legalizálják orvosi használatra az évek óta tabunak számító marihuánát.

Thaiföldön külön kenderéttermek nyíltak, míg New Yorkban füves cigarettákkal és egyéb füstölőkkel csábítják el koronavírus elleni oltásra a fiatalokat és időseket, Máltán pedig bárki termeszthet magának saját felhasználásra annyi kannabiszt, amennyit csak szeretne.