Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Brutális áremelkedés jöhet karácsonyra az elektronikai cikkeknél

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 29. - 14:33

Főként a számítógépek, a játékkonzolok, illetve az okostelefonok ára szökhet az egekbe a globális készlet- és chiphiány miatt, szakértők szerint a helyzet csak jövő év végére rendeződhet.

A pandémia kitörése óta óriási kereslet mutatkozik a laptopok, táblagépek és mobiltelefonok iránt, ami nem véletlen, hiszen az otthonaikba bezárt embereknek sürgősen kellett egy eszköz, amin elvégezhetik a munkájukat, illetve a tanulnivalóikat.

A laptopok és okoseszközök javításával foglalkozó Furbify közleményéből kiderült, a koronavírus-járvány újabb hulláma tovább súlyosbíthatja a chiphiány miatt kialakuló készlethiányt, ami leginkább a dedikált grafikus vezérlőkkel ellátott laptopok piacát érintheti:

A videokártyákat szinte lehetetlen beszerezni, és ha mégis sikerrel járunk a normál ár kétszeresét-háromszorosát is elkérik. Azonban olyan súlyos a hiány a szegmensben, részben a kriptobányászoknak is köszönhetően, hogy az extra magas árért is megvásárolják a kártyákat. Ugyanez a helyzet a konzolok piacán is, óriási az érdeklődés és hónapokat kell várni a vásárlóknak mire kézhez kaphatnak egy játékgépet. A készlethiány miatt a notebook piacon is megfigyelhető a drágulás, és ezzel a trenddel úgy tűnik, továbbra is számolnunk kell.”

Minden gyártó erőn felül azon dolgozik, hogy ki tudja szolgálni a vásárlóit, de bármikor súlyosbodhat az alapanyaghiány vagy a koronavírus következtében még inkább akadozhat a készletek utánpótlása. Ennek hatására nagyon gyorsan, szélesebb körben is hiánycikké válhatnak a számítástechnikai eszközök.

A vállalat szakértői azzal kalkulálnak, hogy a karácsonyi vásárlási őrület előreláthatóan tovább fogja növelni a készlethiányt, és a fogyasztók egyre frusztráltabbak lehetnek, hogy nem találnak meg bizonyos termékeket a piacon.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.