Dollár
425,30 Ft
Euró
421,75 Ft
Font
482,11 Ft
Bitcoin
20,229 $

Ennyi lakbért fizet egy albérlő Budapesten

Fotó: A Szentendrei út és Kaszásdűlő 2020. december 29-én. MTI/Máthé Zoltán
not image

Takács Petra

2022. január 11. - 20:46

Tovább nőttek a bérleti díjak decemberben a budapesti kiadó lakások körében, ez az emelkedés pedig tovább fokozódhat 2022-ben is.

Látványos eltérés volt megfigyelhető 2020-ban a kiadó lakások keresletének és kínálatának összehasonlításában, azonban a koronavírus-járvány újabb hullámainak következtében 2021 végére a piac függetleníteni tudta magát a pandémiától.

Soron kívül Gyurcsány: Dobrev Klára „kell ma Magyarországnak” 

Jelenleg átlagosan 157 ezer forintot kérnek Budapesten egy kiadó lakásért, az árnövekedésnek pedig egyedül az szabhat határt, hogy a leendő bérlők fizetőképessége mennyire tud lépést tartani az emelkedési tendenciával.

A budapesti albérletpiac majdnem két éven át visszaesett a koronavírus hatására, majd 2021 márciusában keletkezett nagyobb forgalom, ennek hatására indulhatott be a bérleti díj-emelkedés is, amely immár folyamatosan ellenáll az újabb járványhullámoknak. A kereslet minimális mértékben szintén erősödött novemberhez képest, ugyanakkor egyre kevésbé tudja követni az áremelkedést.

2022-ben tovább emelkedhetnek a bérleti díjak Budapesten, a magához térő gazdaság, az erősödő fizetőképes kereslet és az ingatlanárak emelkedése mellett, idén hozzájárulhat a jegybanki alapkamat növekedése is, ami a bérbeadók hozamelvárását is befolyásolja.

5 százalék feletti gazdasági növekedésre számít a kormány

Amennyiben nyáron tovább normalizálódik a fővárosi turizmus, és még több lakás tér vissza az Airbnb-piacra, a budapesti bérleti díjak az év második felében elérhetik a válság előtti szintet, ami átlagosan közel 170 ezer forintot jelent, ilyen magas árakra pedig utoljára 2020 januárjában volt példa – jelentette a Portfolio.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.