Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Lakásvásárlók, figyelem: csökkennek az árak

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Összességében elmondható, hogy egyre többen döntenek az árcsökkentés mellett (vélhetően egy gyorsabb eladás reményében), ám az eladók jelentős része inkább kivár.

Az otpotthon.hu legfrissebb adatai alapján kiderült, hogy november közepe óta azok az eladók, akik a fővárosban és Pest megyében tavaly meghirdetett lakásuk esetében lejjebb vitték az eredetileg megjelölt árat, átlagosan 6%-ot engedtek, s akik emeltek, immár 9%-kal kérnek többet az ingatlanukért.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

Összeségében azonban elmondható, hogy egyre többen döntenek az árcsökkentés mellett (vélhetően egy gyorsabb eladás reményében), hiszen a lakások 18,7%-ánál lejjebb ment a kért összeg, ám az eladók jelentős része inkább kivár, mivel a lakások 78,2%-ánál nem történt ármódosítás.

Ha az árváltozást a portál teljes fővárosi és Pest megyei állományára vetítjük, akkor az jön ki, hogy a térségben összességében 2%-os volt a négyzetméterre számított árcsökkenés az elmúlt két hónapban: a fővárosban nem volt érdemi elmozdulás, viszont a megyében 4,7%-os volt a visszaesés.

Az eladók alkalmazkodni próbálnak

Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője szerint mindez azt bizonyítja, hogy az értékesítők próbálnak alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, illetve egyre bizonytalanabbak abban, hogy meghatározzák a még tavaly meghirdetett lakásuk reális árát.

2022 végén az is megfigyelhető volt, milyen fontos szempont lett a vevők számára egy-egy ingatlan fenntarthatósága, ám az oldalon mostanra megháromszorozódott az ezzel kapcsolatos keresések száma, bár a lakások állapota és típusa alapján nem történt számottevő változás a négyzetméterárakban.

Továbbá érdekes, hogy a még tavaly meghirdetett lakások közül az új építésűeknél és a még épülő projekteknél a legalacsonyabb, illetve a paneleknél a legmagasabb azoknak az eladóknak az aránya, akik engedtek az eredeti összegből, s az ország más területein is hasonló folyamatok tapasztalhatók.