Ennyivel kell mélyebben a zsebünkbe nyúlni egy lakásért 2019-hez képest

Fotó: Unsplash/Jázon Kováts
not image

Takács Petra

2022. május 22. - 01:41

Egyre magasabbak a lakásárak, alig három év alatt is komoly emelkedés volt megfigyelhető a piacon.

Az első lakást vásárlók aránya Budapesten 18, vidéken 21 százalék volt, ami 8, illetve 5 százalékpontos csökkennés 2021-hez képest – közölte a Duna House a saját statisztikái alapján szerdán az MTI-vel.

Az ingatlanközvetítő hálózat szerint azok a vevők, akik 2022-ben vásárolták életük első lakását, átlagosan 38,3 millió forintot költöttek Budapesten, míg vidéken 28 millió forintba került a saját otthon megvásárlása. A megszerzett ingatlanok ára országosan nőtt, a méretük azonban a fővárosban változatlanul 55, valamint vidéken 80 négyzetméter körül mozgott.  

Az elmúlt három év tranzakciós adatai alapján megállapították, hogy nehezebb helyzetbe kerültek az első lakásukat vásárlók Budapesten. Ugyanis 2019-ben átlagosan 30,3 millió forint volt elegendő egy körülbelül 53 négyzetméteres első lakáshoz, 2022-ben azonban már 8 millió forinttal többre volt szükség egy hasonló méretű, saját ingatlan megszerzéséhez.

Egyúttal jelezték az első lakást vásárlók aránya 2019 és 2021 között 22-ről 26 százalékra nőtt, ez utóbbihoz képest azonban idén az első negyedévben 8 százalékpontos csökkenést tapasztaltak.

Vidéken is érezhető a változás, a legtöbb első lakást 2020-ban vásárolták, az akkor mért 26 százalékos arányuk 2021-ben sem változott, ehhez viszonyítva idén az első három hónap adatai alapján azonban 5 százalékponttal kevesebben vállalkoztak adásvételre ebből a célból.

Az ingatlanok áremelkedése vidéken is jelentős volt, a 2019-es árakhoz képest idén már 11 millió forinttal többet kellett félretenni az otthonteremtéshez. A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a Duna House PR és elemzési vezetőjét, aki elmondta az otthonteremtési céllal vásárlók közül az egyik legjelentősebb csoport az első lakásukat vásárlók. Az ő csoportjuknak az ingatlanpiacon betöltött részaránya sokat árul el általában a lakáshoz jutás helyzetéről.

Az elmúlt időszakban az arányuk kisebb mértékben csökkent, ami valószínűleg az emelkedő lakásáraknak köszönhető. Idén várhatóan nem lesz könnyebb dolguk, hiszen az árak mellett a pénzügyi finanszírozás is nehezebb lesz az emelkedő kamatok miatt, segítséget a 2022-ben még biztosan elérhető családtámogatási kedvezmények jelenthetnek számukra, amelyek arányaiban a vidéki ingatlanhoz jutást segítik nagyobb mértékben – tette hozzá a szakember.

(MTI)