Kiderült, mire veszik fel a legtöbb lakáshitelt a magyarok

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 18. - 21:58

2021 júliusában sokkal több lakáshitelt vett fel a lakosság, mint például 2012 mind a tizenkét hónapjában.

A money.hu hírportál összegzéséből kiderült, a  Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a júniusi 136,7 milliárd forint helyett 132,5 milliárd forint lakáshitelt helyeztek ki a bankok.

Bár júliusban megtört az elmúlt hónapok trendje, és nem született történelmi rekord a lakáshitel folyósításokban, ám a júliusi teljesítmény így is minden idők második legmagasabb hitelkiáramlása az idén júniusi után.

Száz forintból hetven használt lakás felújítására megy, miközben százból tíz forint fedezte csupán az újlakás-vásárlásokat. A most júliusban feljegyzett 132 milliárdos szerződéses összegből közel 92 milliárd ment használt lakóingatlanok megvásárlására, vagyis a részesedésük 69 százalékos. Az elmúlt évek júliusaiban hasonló volt az arány, visszatekintve, 69-73 százalékos eredmény született. 

Idén júliusban az új lakás vásárlására fordított lakáshitelek összege 13 milliárd forintot tett ki, ez pedig kereken 10 százalékos részesedést biztosít a piacból. Tavaly júliusban 11 százalékos volt az új hitelek részaránya, igaz, akkor ehhez elég volt a mostaninál jóval kisebb, 9 milliárd forintos kihelyezés is. 2018 és 2017 júliusában 10 százalékosnál kisebb szeletet kaptak az új lakás vásárlását célzó hitelek – írta a portál.