Dollár
428,70 Ft
Euró
410,38 Ft
Font
457,53 Ft
Bitcoin
19,033 $

Végre: egyenlő bérezést kapnak a női és férfi játékosok az USA-ban

Fotó: Unsplash/Jeffrey F Lin

Szabó Kata

2022. május 18. - 18:51

Korábban szinte elképzelhetetlen volt, hogy a sokáig csak a férfiak által uralt sportágban a nők is hasonló díjazásban részesüljenek.

Az Amerikai Labdarúgó Szövetség mérföldkőnek számító megállapodást kötött, amelynek értelmében a férfi és női futballcsapatoknak azonos béreket fizetnek, számolt be a fejleményekről az AP. Ezzel az Amerikai Labdarúgó Szövetség lett az első olyan nemzeti irányító testület, amely egyenlő bérezést biztosít a férfi és női válogatott játékosainak.

Soron kívül Deutsch Tamás: a baloldal továbbra is a magyarok ellen dolgozik 

A beszámolók alapján helyi idő szerint szerdán az Amerikai Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy 2028 decemberéig érvényes kollektív szerződést kötött a két válogatott szakszervezeteivel, véget vetve ezzel az évek óta tartó bérkérdések miatt kialakult vitáknak.

A megállapodás értelmében az észak-amerikai szövetség által rendezett kisebb tornák esetében minden játékos ugyanazt a pénzdíjat kapja. A felkészülési mérkőzéseken a játékosok a mérkőzés eredményének és az ellenfél rangsorának megfelelő díjazásban részesülnek, míg a jelenlegi világbajnoki ciklusban a a szövetség a FIFA-támogatási alap 10 százalékát megtartja, majd a fennmaradó összeget egyenlően osztja szét a két válogatott 46 játékosa között.

Emellett az amerikai női és férfi labdarúgó-válogatottak a mérkőzésekre szóló jegyekből származó bevételek egy részét is megkapják a szövetségtől, a csapatok pedig a közvetítésekből, partnerektől és szponzoroktól származó bevételek egy részére is igényt tarthatnak.