A kutyásokat kevésbé érintette a depresszió a koronavírus-járvány alatt

Fotó: Unsplash/Joe Caione
not image

Borbély Fanni

2021. december 26. - 05:53

Egy friss tanulmányból derült ki, hogy azok, akiknek van négylábú barátjuk, sokkal kevésbé küzdöttek depresszióval, mint azok, akiknek nincs háziállatuk.

A friss tanulmány a koronavírus-járvány pszichológiai hatásait hivatott feltérképezni, a Missouri állambeli St Louisban dolgozó kutatók pedig megállapították, hogy azok, akiknek van kutyájuk, lényesen kevésbé voltak depressziósak, mint azok, akik ugyan szeretnének kutyát tartani, még sincs nekik.

A tanulmányba összesen 1535 amerikai felnőttet vontak be különböző csoportokból: depressziós, szorongó, vagy boldog kategóriákba sorolva őket. Azon résztvevők, akiknek volt kutyájuk, sokkal jobban érezték magukat a bőrükben, és úgy érezték, több “szociális támogatást” kapnak a világtól.

Ezzel szemben azok, akiknek nem volt kutyájuk, de szerettek volna, arról számoltak be, hogy gyakran szorongtak, és hiányérzetük volt. A kutatók szerint “a kutyák pozitívan járulhatnak hozzá a gazdik jólétéhez a nehéz időkben”, és maga a kutyatartás jótékony hatással lehet a mentális egészségünkre.

A tanulmányban a kutatók kiemelték, a kutyák “feltétel nélküli szeretettel és gondoskodással fordulnak gazdáikhoz”, valamint kézzelfogható kényelmet és kikapcsolódást biztosítanak, valamint elterelik figyelmünket gondjainkról. A kutatók megjegyezték, más társas interakciókkal ellentétben nem szükséges semmiféle különleges szociális készség ahhoz, hogy az ember pozitív reakciót váltson ki egy kutyából.

(Independent)