Kutatók szerint az öntudatunk magában is egy energiamező lehet

not image

Kulcsár Péter

2020.október.25 - 09:02

A legújabb neurológiai kutatások alapján egyre nagyobb az esélye annak, hogy a neuronok által gerjesztett elektromágneses hullámoknak sokkal nagyobb jelentősége van, mint azt korábban feltételezték.

A legújabb neurológiai kutatások alapján egyre nagyobb az esélye annak, hogy a neuronok által gerjesztett elektromágneses hullámoknak sokkal nagyobb jelentősége van, mint azt korábban feltételezték.

Az elmélet szerint miközben a neuronokból származó elektromos aktivitás áttöri az agyban található utakat, a teljes tudatosság érzetét alapozhatják meg. A Neuroscience of Consciousness tudományos folyóirat múlt havi számában közzétett tanulmányban egyre több bizonyítékot mutattak fel a teória alátámasztásához, a szerzők pedig azt remélik, hozzájárulhatnak a robotok érzékelési rendszerének kifinomultabbá tételéhez.

A kutatás szerzője, Johnjoe McFadden – aki egyben a Surrey-i Egyetem molekuláris genetikusa és kvantumbiológus professzora – rámutatott a korábbi elméletek pontatlanságára, amelyek következtében mindez idáig képtelenek voltunk olyan mesterséges intelligenciát létrehozni, ami saját gondolkodásmóddal és tudattal rendelkezik.

Ha sikerülne ezeket az elektromos agyhullámokat valamilyen szerkezet segítségével a robotok áramkörében kialakítani, McFadden szilárd meggyőződése szerint a mérnökök öntudatot ébreszthetnének bennük.

McFadden hipotézise szöges ellentétben áll az idegbiológia jelenlegi álláspontjával, miszerint az agy tudatosságát főként az érzékszervek, a felfogóképesség és ezek együttes működése irányítja. Helyette a szakember a dualizmus empirikus verziójához tért vissza, vagyis azt hozta fel, hogy az öntudat nem csupán az agyban lévő fizikai anyagoknak köszönhető.

McFadden a sajtóközleményben hozzátette, az emberiség történelme során már számtalan filozófus, teológus és fizikus próbálta megfejteni a tudatosság rejtélyét, ő azonban úgy véli, más perspektívából kellene megközelíteni a problémát:

“Szerintem már megoldottuk ezt a kérdéskört, mivel a tudat lényegében az agy neuronjai által generált elektromágneses mezők kölcsönhatása miatt alakulhat ki, mi pedig ezeket hívjuk tudatos cselekedeteknek.”