Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

Kutatók: a következő variáns veszélyesebb lehet, mint az omikron

Fotó: Unsplash/Heike Trautmann
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Kutatók figyelmeztettek, a lakosságnak nem szabad alábecsülnie a koronavírust, még annak ellenére sem, hogy jelenleg nincsenek érvényben járványügyi korlátozások.

Egy friss tanulmányban arra figyelmeztettek a kutatók, hogy a koronavírus következő törzse jóval veszélyesebb lehet, mint a jelenleg domináns omikron: a kutatók hat hónapon át vizsgálták azokat a mintákat, melyeket egy immunszupprimált személytől vettek, s megállapították, hogy a vírus patogénebbé fejlődött.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Mindez arra utal, hogy az új változat sokkal súlyosabb lefolyású betegséget okozhat, mint a jelenlegi törzs. A dél-afrikai székhelyű Africa Health Research Institute által végzett, az Independent által is szemlézett tanulmány szerint a kórokozó tovább mutálódhat és egy újabb, súlyos megbetegedést okozhat, rosszabb esetben pedig akár halált.

Fontos megjegyezni, hogy a tanulmányt egyelőre nem bírálták el, és mindössze egyetlen személytől származó mintákon végzett laboratóriumi mintán alapulnak a megállapítások. Dr. Alex Sigal, a durbani Africa Health Research Institute munkatársa, a tanulmány vezetője rámutatott, noha ez csak egy embertől származó minta, nem szabad alábecsülni a koronavírust.

Úgy fogalmazott, ez még nem egy konkrét változat, hiszen csak egy ember mintáit vizsgálták, és talán soha nem is fog megjelenni, e tanulmány célja pedig csak az, hogy rámutassanak, milyen súlyos betegséget okozhat egy jövőbeli variáns. Ez az elemzés arra mutat rá, hogy a koronavírus evolúciója hosszabb távon nem mutat enyhülést, vagyis a jövőben csak súlyosabb lefolyású betegségre érdemes készülnünk.