Clouds
21 Budapest
Dollár
344,52 Ft
Euró
370,79 Ft
Font
431,70 Ft
Bitcoin
26,872 $

Kutatás: a sült krumpli összefüggésbe hozható a depresszióval

Fotó: Unsplash/Louis Hansel
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Meglepő eredményeket hozott egy friss kutatás: szakértők szerint a sült krumpli fogyasztása összefüggésbe hozható a depresszióval és a szorongással.

A CNN jelentése szerint egy, a kínai Hangcsouban munkálkodó kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a sült ételek, különösen a sült krumpli gyakori fogyasztása 12 százalékkal magasabb szorongásos és 7 százalékkal magasabb depressziós kockázattal járt együtt, mint azoknál, akik nem fogyasztottak sült ételt.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

Érdekesség, hogy a fiatal férfiak és a fiatalabb fogyasztók körében jóval szembetűnőbb volt az összefüggés: a PNAS folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányban a szakemberek rámutattak, a sült ételek ismert kockázati tényezői az elhízásnak, a magas vérnyomásnak és más egészségügyi hatásoknak.

Hangsúlyozták, ezek az eredmények rámutatnak annak a jelentőségére, hogy milyen pozitív mentális hatásokkal járhat, ha csökkentjük a sült ételek fogyasztását.

A táplálkozást tanulmányozó szakértők megjegyezték, ezek az eredmények előzetesek, így egyelőre nem lehet magabiztosan kijelenteni, hogy sült ételek okozták-e a mentális egészségügyi problémákat, vagy inkább a depresszió vagy szorongás tüneteit tapasztaló emberek fordultak a sült ételekhez.

A tanulmányban összesen 140 728 embert vizsgáltak 11,3 éven keresztül. Miután kizárták azokat a résztvevőket, akiknél az első két évben depressziót diagnosztizáltak, összesen 8 294 esetben fedeztek fel szorongást és 12 735 esetben depressziót azoknál, akik sült ételeket fogyasztottak; míg kifejezetten a sült krumpli esetében 2 százalékkal nagyobb kockázatot találtak a depresszióra, mint a sült fehér húsoknál.