Clouds
21 Budapest
Dollár
354,04 Ft
Euró
389,63 Ft
Font
438,45 Ft
Bitcoin
23,724 $

Kutatás: félmillióan halnak meg évente a beporzó rovarok pusztulása miatt

Fotó: Unsplash
Tudomány
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az elégtelen mértékű beporzás a termések mennyiségét is csökkenti, amelynek hatására egyre kevesebb ember, egyre kisebb mennyiségben fér hozzá egyes élelmiszerekhez.

Egy kutatás szerint a méhek és más beporzók pusztulása már most közel 500 ezer ember halálát okozzák a világon évente, ugyanis az egyedszámuk csökkenése az egészséges élelmiszerek kínálatának visszaesését is eredményezi.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

A termények háromnegyedének beporzásra lenne szüksége, ez azonban egyre kevésbé valósul meg a rovarpopulációk erőteljes csökkenése miatt, s az elégtelen mértékű beporzás 3-5%-kal vetette vissza a zöldség, gyümölcs és diófélék termését.

Ennek hatására egyre kevesebb ember, egyre kisebb mennyiségben fér hozzá ezekhez az élelmiszerekhez, így nem tudnak kellően egészségesen étkezni, holott ez létfontosságú lenne számos betegség (szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, agyvérzés, bizonyos rákos megbetegedések) megelőzése érdekében.

Óriási kihívás előtt állunk, ám van megoldás

A tudósok úgy vélik, napjainkban az összes haláleset 1%-áért felelős a beporzók számának fogyatkozása, s ez a tanulmány az első, amely számszerűsíti a beporzók létszámváltozásának egészségre gyakorolt hatásait – írta a The Guardian.

Dr. Samuel Myers, a Harvard Egyetem kutatója szerint a kialakult helyzet immár akkora egészségügyi kockázatot jelent, mint a prosztatarák vagy a droghasználat, majd hozzátette, az egyedszám helyreállítása óriási kihívást jelent globálisan.

Ezt követően némi jó hírrel szolgált, mondván, a rovarok halálozását a virágok gyakoriságának növelésével, a rovarirtó szerek használatának csökkentésével, illetve a rovarok természetes élőhelyeinek óvásával és helyreállításával is mérsékelni lehet.