Dollár
388,39 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
476,62 Ft
Bitcoin
16,942 $

Kutatás: a kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. október 4. - 21:29

Egy állatpszichológus szerint mindez arra utal, hogy az ember legjobb barátja milyen rendkívüli képességekkel rendelkezik.

Régóta elterjedt nézet, hogy a kutyák a szaglás alapján képesek érzékelni a szélsőséges érzelmeket, többek között azt is, ha az adott személy stresszes, most pedig az angliai Queen’s University Belfast tudósai bebizonyították, hogy az ebek erre valóban képesek.

Soron kívül Orbán Viktor: nem kell tartani ellátási problémáktól, a problémát az ár jelenti

A PLOS One tudományos folyóiratban az áll, miszerint a kutatás során az emberi önkénteseknek nehéz matematikai feladatokat kellett elvégezniük, amely előtt és után mintákat gyűjtöttek tőlük, mindezeket pedig a kutyák „orrára” is rábízták.

Ez alapján kiderült, hogy az akut stressz megváltoztatja az emberi verejtékben és leheletben található vegyületeket, a legmegdöbbentőbb viszont az, hogy a négylábúak több mint 90 százalékos pontossággal meg tudták állapítani, hogy melyik minta készült a stresszhelyzet előtt és után.

Clara Wilson állatpszichológus, a tanulmány első szerzője úgy véli, ezek az adatok újabb bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az ember legjobb barátja milyen rendkívüli képességekkel rendelkezik – írta az NBC News.

„Bár valószínű, hogy a kutyák a különböző kontextusjelzésekből érzékelik a stressz-szintet a való életben, ám a laboratóriumi vizsgálat eredményei bebizonyították, hogy van egy megerősített szagkomponens, amely segítséget nyújthat nekik ebben” – mondta.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.