A Kúria szerint nem jogsértő, hogy a Facebook eladja a felhasználók adatait

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. november 23. - 11:01

Elfogadta a Fővárosi Törvényszék döntését a Kúria, mely alapján nem jogsértő, hogy a Facebook magát ingyenesen hirdeti.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2016 októberében indított eljárást a Facebook ír leányvállalata ellen, ugyanis a közösségi oldal nyitófelületén és súgóközpontjában ingyenesen hirdették a cég szolgáltatásait – írta a Telex.

A GVH végül jogsértőnek minősítette a portál azon tevékenységét, mely során ingyenesség mellett bizalmas adatokat gyűjtöttek a felhasználók érdeklődési köréről, vásárlási szokásairól és viselkedéséről, ugyanis a júzerek regisztráció idején ezekkel nem lehettek tisztában.

A versenyhivatal 2019 decemberi határozata szerint megtévesztő volt az ingyenesség hirdetése, hiszen ezzel azt sugallta magáról a Facebook, hogy nincsenek se kockázatai, se kötelezettségei a regisztrációnak, így 1,2 milliárd forintos bírsággal illették őket.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A közösségi portál azonban megtámadta az ítéletet: első körben a Fővárosi Törvényszéken, ezt követően pedig a Kúrián is. Végül mindkét testület a Facebooknak adott igazat, mondván “a fogyasztónak nem kell a szolgáltatásért pénzbeli ellenértéket fizetnie”, illetve „nem szenved más érdemi hátrányt a szolgáltatás igénybevételekor”.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy hiába hirdeti magát ingyenesen 2010 óta a Facebook, a tevékenység a Kúria döntése szerint nem számít megtévesztőnek.