Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Kunhalmi Ágnes: az MSZP abban érdekelt, hogy az uniós források megérkezzenek hozzánk

Fotó: Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselője felszólal a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 12-én. A javaslatot 120 igen szavazattal, 57 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett fogadták el kivételes eljárásban. MTI/Kovács Attila
not image

Koós Alexandra

2022. október 21. - 08:02

Állítása szerint az elmúlt 12 évben lett volna rá a lehetőség, hogy ebből finanszírozzák az otthonok szigetelését és fűtés-korszerűsítését, „de a Fidesz eltérítette az emberektől ezen forrásokat”.

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) Berlinben tartott kongresszust, Magyarországról pedig két ellenzéki párt delegációja érkezett az eseményre, mégpedig a Demokratikus Koalícióé (DK) és a Magyar Szocialista Párté (MSZP).

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

Az MSZP delegációja Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan társelnökök vezetésével vett részt a berlini kongresszuson, akik Olaf Scholz német kancellárral, Pedro Sánchez spanyol és Sanna Marin finn kormányfővel, valamint osztrák, német, szlovén, cseh és lengyel testvérpártok vezetőivel is találkoztak.

Kunhalmi Ágnes a német kancellárral történő egyeztetése során jelezte, „mennyire fontos Európa erejének megtartása, valamint egyensúlyának megőrzése a nagyhatalmakkal szemben”, amellyel Scholz is egyetértett.

Emellett támogatta azt az elképzelést, hogy az Európai Uniónak egy gyors reagálású alakulatot, valamint saját hadsereget is létre kell hoznia, továbbá leszögezte, miszerint az MSZP abban érdekelt, hogy az uniós források megérkezzenek Magyarországra.

„Nagy szüksége van az országnak erre a pénzre, ugyanakkor látni kell, teljesen jogos az európai vezetők aggodalma azzal kapcsolatban, hogy a pénz nem oda kerül, ahova az Európai Unió szánja” – mondta Kunhalmi Ágnes.

AZ MSZP társelnöke szerint magyar képviselő nem szavazhat az uniós források ellen

Elmondása szerint az elmúlt 12 évben meg lett volna rá a lehetőség, hogy az uniós pénzekből szigeteljék és fűtés-korszerűsítsék a lakóházakat, paneleket, Kádár-kockákat, s ez egy sikeres MSZP-s kormányzati program volt 2010 előtt, „de a Fidesz eltérítette az emberektől ezen forrásokat”.

A párt társelnöke hangsúlyozta, lobbiznak az uniós pénzekért, és az Országgyűlésben tartózkodtak, amikor az Európai Bizottsággal történő megegyezés érdekében benyújtott javaslatokról szavaztak – írta az Index.

„Én azt mondtam, hogy magyar képviselő nem szavazhat az uniós források ellen, ugyanakkor a kormány felelőssége és lehetősége is a pénzek maradéktalan lehívása. Ráadásul nem tudjuk, hogy a végén a Bizottság miben egyezik meg a kormánnyal” – emelte ki.

A parlamenti pártok közül egyedül a DK szavazott nemmel, Kunhalmi Ágnes pedig kitért arra is, hogy az MSZP majd húsz éve tagja a PES-nek, és Magyarországról továbbra is az egyetlen, szavazati joggal rendelkező tagpárt. Emellett Gurmai Zitát, az MSZP frakcióvezető-helyettesét hetedjére választották a PES nőszervezete elnökének.