Dollár
395,80 Ft
Euró
412,53 Ft
Font
480,85 Ft
Bitcoin
17,092 $

Azonosították az első ember által létrehozott hibrid állatfajt, a kungát

Fotó: Ellen Kerbey / Unsplash

Czinder Tímea

2022. január 17. - 12:07

Tenyésztésük korai biomérnöki tervezés eredménye.

A New Research a közelmúltban fedezte fel az ember által szándékosan létrehozott keresztezés első azonosított esetét, amelyhez vadszamarakat használtak több ezer évvel ezelőtt.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

4500 évvel ezelőtt az ókori Mezopotámiában még nem voltak lovak, a négykerekű harci kocsikat pedig a lófélék családjába tartozó „kungák” húzták a csatába. A művészeti ábrázolásokból, ékírásos dokumentumokból és temetkezési szokásokból gyűjtött adatok alapján a régészek gyanították, hogy keresztezésről lehet szó, de mindeddig nem találtak rá bizonyítékot.

Hétvégén azonban egy kutatócsoport közzétette több mint évtizedes kutatása eredményét, amelynek során sikerült feltárniuk a faj ősi DNS-ét. A vizsgálat szerint a kunga egy nőstény szamár és hím szíriai vadszamár közös utódja lehetett – számolt be a Science Times.

Az ókori genomok szakértője, Eva-Marie Geigl szerint a kungák tenyésztése „korai biomérnöki módszer” volt, amely később ősi iparággá fejlődött. Mivel a kungák az öszvérekhez hasonlóan nem tudtak szaporodni, az új egyedek létrehozásához egy vadszamár mént is be kellett fogni, majd fogságban tartani, pedig ez az állat a feljegyzések szerint agresszív habitusáról ismert.

A régészek feljegyzései szerint egy szíriai tenyésztési központból szállították a fiatal állatokat más városokba. A kungák drágák voltak, státuszszimbólumnak számítottak, jelentőségüket pedig legalább 500 éven át megőrizték a háborús és katonai rítusokban.