Különös kegyetlenséggel próbált megszabadulni kutyájától a pár, elítélték őket

Fotó: Hrihorii Sheldunov / Unsplash

Czinder Tímea

2022. január 14. - 17:22

Az állat három hétig nem jutott vízhez és élelemhez.

A Szekszárdi Törvényszék közleménye alapján január 12-én 312 óra közérdekű munka büntetésre ítélte a bíróság azt a nőt és férfit, akik különösen kegyetlen módon próbáltak megszabadulni háziállatuktól – számolt be a Népszava.

Az elkövetők 2018. óta éltek együtt közös otthonukban egy amerikai akita fajtájú kutyával, az állatot azonban elhanyagolták, és mikor megbetegedett, nem vitték el állatorvoshoz. Tavaly augusztusban elhatározták, hogy megszabadulnak tőle, ezért elvitték egy lakatlan, bozótos területre, majd egy 120 centiméteres pórázzal egy fához kötözték, és élelem és ivóvíz nélkül magára hagyták.

A vádlottak egy hét múlva kimentek a területre, és az ugatásból megállapították, hogy a kutya még életben van, de nem mentek oda hozzá, és nem gondoskodtak róla. Az állat 3 hetet töltött kikötözve a nyári hőségben úgy, hogy víz- és élelemszerzésre nem volt lehetősége.

A kikötözés, valamint az élelem és ivóvíz hiánya különös szenvedést okozott a kutyának, így az elsőfokú bíróság a férfit és nőt tettestársként elkövetett állatkínzás miatt bűnösnek találta, és 312 óra közérdekű munkára ítélte őket.

A közmunkát díjazás nélkül kötelesek legalább hetente egy napon végezni, amennyiben pedig ezt elmulasztják, a büntetés hátralévő részével arányos idejű fogházban végrehajtandó szabadságvesztés vár rájuk.