Különös formájú sziklát találtak a Marson

not image

Kulcsár Péter

2021.február.28 - 06:29

Az amerikai űrügynökségnek hála ismét beindult az élet a Marson – még ha mindez csupán roverek és orbiterek formájában is történt meg.

A NASA a hét elején lélegzetelállító magas felbontású panorámaképet töltött fel hivatalos weboldalára, amelyet a Perseverance rover Mastcam-Z kamerájával rögzítettek a kaliforniai Pasadenában található Jet Propulsion Laboratórium mérnökei.

A fotónak köszönhetően eszméletlen részletességgel csodálhatjuk meg a vörös bolygón tátongó hatalmas sivatagot a Jezero-kráter mélyén, amely valószínűleg egy korábban kiszáradt folyódelta maradványa lehet.

A rengeteg szikla között a kutatók egy egészen furcsa kődarabra is felfigyeltek. A sötét, szokatlanul magas kőzetet alakjából adódóan “kikötői fókasziklának” keresztelte a Jim Bell vezetése alá tartozó Mastcam-Z tudóscsapata.

A szikladarab feltehetően az évezredek során a környéken tomboló viharok és szelek hatására erodálódott, ezáltal felvette jelenlegi, bizarr formáját.

A panorámaképen fellelhetjük a Perseverance daruja által szétfújt marsi homokréteget, amely a február 18-i landolás után keletkezett, miközben a rover szépen lassan talajt ért a vörös bolygó felszínén.

Fotó: NASA

A szóban forgó sziklán kívül további kőzeteket is láthatunk a fotókon, amelyek geológusok szerint vulkáni aktivitásra utalnak, bár a vizsgálatok még csak most kezdődtek, így a hipotéziseiket még alá kell támasztaniuk a közeljövőben.