Clouds
21 Budapest
Dollár
358,06 Ft
Euró
385,33 Ft
Font
437,87 Ft
Bitcoin
27,664 $

Különlegesség: lila színű mézet kezdtek előállítani a méhek Észak-Karolinában

TÉMÁK:
#mez
Fotó: Unsplash
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Egyesek biztosra vették, hogy az áfonya miatt lett ilyen különleges színe a méznek, míg mások a kudzu nevű növényre gyanakodtak, ám egy kutató szerint egészen más dologról van szó.

Bár az tény, hogy a méz színe sokféle lehet (előfordulhat akár világossárga és borostyánszínben is, attól függően, hogy milyen virágból származik a nektár), ám a lila méz megjelenéséről szóló hír még a legtapasztaltabb szakembereket is elgondolkodtatta.

Soron kívül Szuper újdonságokkal vár a Disney+ áprilisban

Egyesek biztosra vették, hogy az áfonya miatt lett ilyen különleges színe a méznek (azonban a méheknek nincs olyan szájszervük, ami képes lenne átharapni a bogyók héját), míg mások a kudzu nevű növényre gyanakodtak, de egyik állítást sem sikerült bizonyítékokkal alátámasztani – írta az Origo.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatója, John Ambrose azt nyilatkozta, hogy a lila méz a méhek gyomrában lévő sav és az alumínium közötti kémiai reakció eredménye lehet, ugyanis az Észak-Karolina partvidékén található virágok szokatlanul nagy mennyiségben tartalmaznak alumíniumot.

Akik megkóstolták, kivétel nélkül állították, hogy a lila méz nagyon finom, az íze pedig leginkább a szőlőére vagy a bogyós gyümölcsökére emlékeztet, s emiatt egyre többen keresik, illetve eddig nem volt róla szó, hogy a furcsa méznek van-e bármilyen negatív hatása az egészségre.