Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Kuleba: „Nem fogunk beleegyezni Ukrajna területének elidegenítésébe”

Fotó: Dmitro Kuleba külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 külügyminiszteri csúcstalálkozóján az észak-németországi Wangels közelében 2022. május 13-án. A G7 külügyminiszterek az ukrajnai háború nyomán fellépõ élelmezési válságra próbálnak megoldást találni. A tanácskozáson részt vesz Moldova és Ukrajna külügyminisztere is. MTI/EPA/Action Press pool/Georg Wendt

Czinder Tímea

2022. május 17. - 06:00

Ukrajna készen áll a diplomáciára, de nem engedi, hogy ez csupán egy eszköz legyen az ukrán nép szenvedéseinek meghosszabbítására.

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter a Bild magazinban megjelent interjújában fejtette ki, feladatának tartja, hogy minél több fegyverrel lássa el Ukrajnát, és a lehető legtöbb szankciót érjen el Oroszországgal szemben.

Soron kívül Csütörtökön Kormányinfó, fontos bejelentések jöhetnek

„A célom az, hogy annyi fegyverrel lássam el Ukrajnát, amennyivel csak lehetséges, annyi szankciót kezdeményezzek Oroszországgal szemben, amennyit csak lehetséges, és annyi külföldre menekülni kényszerült ukránnak segítsek, amennyinek csak lehetséges”

– mondta Kuleba.

Hozzátette, nem lát semmi rosszat egy esetleges fegyverszüneti megállapodásban, amennyiben ez az első lépés az ukrán föld felszabadulása felé vezető úton.

„Nem fogunk beleegyezni Ukrajna területének elidegenítésébe. Készen állunk a diplomáciára, de nem engedjük, hogy csak meghosszabbítsa szenvedéseinket, és egyszerűen csak eltolja a háború következő szakaszát”

– szögezte le.

Az ukrán diplomata sajnálatát fejezte ki amiatt, amiért Olaf Scholz német kancellár berlini látogatása során csak rövid időt szánt találkozójukra. Emlékeztetett rá, hogy Zelenszkij elnök hivatalos találkozót szervezett Annalena Baerbock német külügyminiszterrel – olvasható a TASS cikkében.

Baerbock volt a német kabinet első képviselőbe, aki a háború kitörése óta Ukrajnába látogatott május 10-én. Április közepén Frank-Walter Steinmeier német elnök már Kijevbe akart utazni, az ukrán hatóságok azonban lemondták a találkozót az állítólagos orosz kapcsolataira hivatkozva. Németország bírálta a lépést, Scholz pedig elismerte, emiatt az incidens miatt nem látogatott még Kijevbe.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.